regenboogornamentMet schitterend weer vertrokken wij gistermorgen op de fiets naar Op de Helte om daar, zoals ds. Elbert het zo mooi zei “het geloof met elkaar te vieren”.
De diaken die ons welkom heette wees alvast vooruit naar de komende vieringen, o.a. 11 september, wanneer Ds. Meijles wordt bevestigd “als presi…eeh predikant van onze gemeente”. Zijn verspreking zegt denk ik iets over hoe we met elkaar uitkijken naar deze nieuwe dominee.

Maar ook de predikant die gistermorgen voorging wordt zeer gewaardeerd; hij nam ons mee naar het gedeelte in Lucas waarin Jezus zegt dat je op een feest waar je voor bent uitgenodigd niet zelf op de beste plaats moet gaan zitten. Als er namelijk na jou een gast komt die voornamer is dan jij, dan moet je je plaats af staan. Het is beter om eerst een bescheiden plaats in te nemen en dat de gastheer jou naar voren haalt als hij vindt dat jou dat toekomt. Vrij vertaald door Ada. Wil je weten hoe het in de bijbel staat? Klik hier voor het bijbelgedeelte in de basisbijbel Lucas 14: 1-14 >>>).

De uitleg van Elbert viel in drie delen uiteen: barmhartigheid, gastvrijheid en nederigheid. We kregen vanmorgen de opdracht om vooral te leven vanuit die drie waarden. Met respect voor de ander en ontzag voor God.
Respect is iets anders dan ontzag.
Frank de Boer zei ooit in 2012 voor een belangrijke wedstrijd: “Je mag wel respect hebben voor je tegenstander maar geen ontzag.”
Daarmee drukte hij precies het verschil tussen die woorden uit.

Na de preek zongen we één van mijn lievelingsliederen uit het liedboek, nr. 1001.
De tekst is van Huub Oosterhuis.

De wijze woorden en het groot vertoon,
de goede sier van goede werken,
de ijdelheden op hun pauwentroon,
de luchtkastelen van de sterken:
al wat hoog staat aangeschreven
zal Gods woord niet overleven;
hij wiens kracht in onze zwakheid woont
beschaamt de ogen van de sterken.
“Deze wereld omgekeerd” staat er bij dit lied.
De preek in een notendop.

Na de viering onweerde het en waren er dikke regenbuien. In de stromende regen fietsten we naar huis. Naast deze wereld was ook het weer compleet omgekeerd……