Gisteren werd ik om half 10 opgehaald door een heer die Gerard bij de deur vertelde: “Ik ga vandaag met je vrouw op stap!” Gerard vertrok geen spier want hij kent die heer. “Doe je wel voorzichtig?” was het enige dat hij zei.
We hadden een team-uitje met de website groep van onze PKN-gemeente. Dat was in het 12-jarig bestaan van de groep nog niet voorgekomen. Dit uitje was een cadeautje voor Theo van Beijeren en zijn vrouw Aly ter gelegenheid van zijn afscheid in juni van dit jaar >>>.

aduardWe gingen naar Aduard naar het kloostermuseum St. Bernardushof. Eerst kregen we koffie met gebak, daarna leidde Hans Muskee, één van de gidsen, ons door het museum en het enige overgebleven onderdeel van het klooster: de ziekenzaal.  Onze gids bleek een bevlogen man een een aangenaam verteller. Hij beschreef de geschiedenis van het klooster: het is gesticht in 1192, het is heel groot en rijk geworden en het was het meest prominente klooster in Noord Nederland. Aduard was in de 14e en 15e eeuw een belangrijk intellectueel centrum, een plaats van samenkomst voor een geleerd genootschap en het had een bibliotheek van groot belang. Het is in 1594 teloorgegaan.

“Hoe kan zoiets moois, ouds en belangrijks nou verloren gaan!” vraag je je dan af. Dat kwam door de reformatie. Willem Lodewijk van Nassau, geholpen door zijn neef Maurits  (zoon van….) bevrijdde het Noorden van de Spaanse overheersing, daarna werd het katholicisme verboden. De bibliotheek werd verbrand en alle bezittingen van het klooster vervielen aan de provincie.
(waarom moet ik hierbij aan de letters IS denken…?)
De overgebleven monniken gingen naar het refugium aan de Munnekeholm in Groningen en stichtten daar later het Aduarder gasthuis >>>.

Ik hing aan de lippen van onze gids Hans. Daar had ik nog wel een halve dag aan willen hangen, maar er stond nog meer op het programma: een heerlijke lunch in  ‘Bitter en Zoet’ in Veenhuizen.
Wat een leuk team-uitje! Met teamleden die ook van geschiedenis houden; maar ook van ‘gezellig beppen en kleppen met een hapje en een drankje’. Ik hoop niet dat we dit maar eens in de twaalf jaar doen…..app

P.S. Hou je net als ik van geschiedenis en ben je benieuwd naar het klooster van Aduard? Ga dan naar de website van het kloostermuseum >>> en download de app.
Met die app kun je virtueel over het kloosterterrein en door de gebouwen dwalen.
Weest op uw hoede: website-collega Zwanny en ik zijn al verslaafd!