een alternatief voor 'de waan van de dag'

23 oktober: Levensboek voor mijn moeder.

Vandaag werd mijn moeder 85 jaar. Dit lustrum vierden we uitgebreid met een familiefeestje: kinderen, broer en schoonzus, zus en zwager en kleinkinderen.
Vanmiddag gingen we kegelen bij Kasteel Schortinghuis in Spier en daarna gingen we uit eten bij het wokrestaurant in Pesse.

levensboek-2Als kado hadden wij als kinderen voor mijn moeder een levensboek gemaakt. Af en toe schreef ik daar al eens over op deze website (zie 15 januari >>> en  3 februari >>>).
Het maken van dit boek heeft me ongeveer een jaar gekost. Aan de hand van een format dat ik vond op de website van Geriant heb ik mijn moeder geïnterviewd. (Inmiddels is dat al niet meer online beschikbaar. Je kunt voor meer informatie op internet zoeken met de termen ‘format – levensboek – vragenlijst’.)
In het begin had ze het idee dat ze vooral mij daar een plezier mee deed. Ze kon zich niet zoveel voorstellen bij het woord ‘levensboek’. Toen ik de eerste twee hoofdstukken klaar had printte ik ze uit en nam ze voor haar mee. Toen begon het voor haar pas te leven.

De zes hoofdstukken van het levensboek.

De zes hoofdstukken van het levensboek.

Het maken van dit boek heeft me veel gebracht. Door de soms onverwachte vragen hoorde ik verhalen die ik nog niet kende. Ik kwam er achter waarom mijn moeder altijd zoveel waarde hechtte aan kleding. Haar kinderen ‘moesten er netjes bijlopen’. Soms tot mijn grote ergernis: in de jaren ’70 kon mijn kleding vaak niet door mijn moeders’ beugel.
Nu weet ik dat zij het vroeger als kind zo arm had, dat er vaak geen goede kleren voor haar waren. Je ziet in het boek, dat ze mooie kleren draagt en er altijd uitziet om door een ringetje te halen vanaf het moment dat ze zelf ging verdienen en het geld niet meer thuis hoefde af te dragen.
Verder heeft ze niet zoveel op met dingen die zelf gemaakt zijn. Nu weet ik dat dat komt, omdat bij haar thuis heel veel zelfgemaakt werd, omdat men eenvoudigweg geen geld had om het te kopen. Zelfgemaakt is in haar ogen armoedig.
Het samenstellen van dit levensboek heeft mij veel geleerd over mijn moeders jeugd en heeft mij inzicht gegeven in haar levenshouding.
Op de foto hierboven zie je de zes hoofdstukken waaruit het boek bestaat; klik op de foto voor een vergroting.

We hebben het boek laten drukken bij NoordProof in Bedum.
11 exemplaren hebben we laten maken, ook één voor mijn broer en mij, één voor ieder kleinkind en één voor haar broer, haar zus en de zus van mijn vader. Vandaag was de feestelijke presentatie van ‘het boek van Fré’: ze was er maar wat verguld mee!
Om een idee te krijgen van hoe het levensboek er uit ziet: hierbij een link naar een PDF met de eerste pagina’s van hoofdstuk 3: ‘Getrouwd en een gezin: 03-kleine-impressie-hoofdstuk-3

Vorige

22 oktober: Hamrikheem

Volgende

24 oktober: Full house

  1. Dick de Jong

    Gefeliciteerd, Ada. Je moeder is op dezelfde dag jarig als mijn (overleden) moeder. Zij zou gisteren 100 jaar geworden zijn. Ze is nog bepaald niet vergeten…

  2. Dick de Jong

    Nog iets frappants, Ada. Jij bent 2 dagen na je moeder jarig, ik ben 2 dagen vóór mijn moeder jarig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén