Volgende week is het de week van de Evergreen-Top1000 >>> op Radio 5.
Verheug ik me op. Het is heel andere muziek dan de Top2000 die in de kerstvakantie door Radio 2 wordt uitgezonden. Het gemiddelde publiek van Radio 5 is een stuk ouder en dat is duidelijk te zien aan de inhoud van de lijst.
Een aantal weken geleden heb ik voor deze lijst gestemd. Van mijn lijstje vind ik een aantal terug in de lijst, maar lang niet alles. Hoeft ook niet, wat ik wil horen zet ik zelf wel op!

Op nummer 5 van de lijst staat Frans Halsema met ‘Voor haar’.
Hij staat er nog drie keer in: op 187 met ‘Vluchten kan niet meer” met Jenny Arean, op 411 met ‘Kees’ (over een overleden vriend) en op 555 met ‘Buitenveldert’.
Allemaal mooie nummers en heel bekend.
Maar Frans heeft veel meer mooie liedjes geschreven die eigenlijk te weinig aandacht krijgen. Een pareltje vind ik “Miriam”.

“Zon op de gordijnen en Miriam wordt wakker”  is de eerste regel van dit lied.
Het is een lief liedje; het beschrijft de eerste minuten in de morgen van een stel dat van elkaar houdt: een klein geluksmoment.
Het stond op een cassettebandje dat ik vroeger had met een selectie van de mooiste nummers van Frans Halsema. Met natuurlijk ‘Voor haar’ en ‘Vluchten kan niet meer’….

frans-halsemaMaar dit liedje vond ik het allermooiste op dat bandje.
Frans Halsema had een prachtige stem en in dit nummer, heel klein begeleid met een paar instrumenten, komt die stem heel mooi uit.
Het geluksmoment dat wordt beschreven is net zo klein als de instrumentale begeleiding.
Het wordt verstoord, want Halsema zingt:
Straks is’t voorbij, dan gaat de wereld weer beginnen:
dwingelandij want medemens en maatschappij dringen weer binnen.

Je kunt helaas niet meer luisteren naar het geluidsfragment en op YouTube kan ik geen uitvoering van het nummer vinden. Wel heb ik een link >>> kunnen vinden naar ‘Voor haar’. Kun je in ieder geval zijn mooie stem nog beluisteren…..