Ik geef toe: een beetje bedenkelijke titel boven dit blog. Maar ik kan het uitleggen.
‘Keezen’ is een nieuw bordspel. Nou…. het spel is wel nieuw maar in feite is het een combinatie van verschillende andere spelonderdelen. De vrienden die ons zaterdag (zie 12 november)  hielpen de appeltaart en de tonijnsalade op te eten hadden het meegenomen. Altijd leuk om een nieuw spel uit te proberen.

keezenHet lijkt het meest op Mens erger je niet. “Maar het is wel heel anders”  vertelden onze vrienden. Het is dan misschien wel anders, maar de ergernis is precies het zelfde en alom vertegenwoordigd.
Het doel van het spel is om al je pionnen in het ‘binnen’vak te spelen en het voorkomen dat de tegenstander dit voor elkaar krijgt. Je hebt gewonnen als je jouw pionnen allemaal ‘binnen hebt’.

Om te bepalen hoeveel hokjes je vooruit mag speel je niet met dobbelstenen maar met speelkaarten. Je mag alleen maar pionnen op het bord zetten met een heer of een aas.
De irritatie begint al als je vijf kaarten krijgt waar niet één heer of aas bij zit.
Gelukkig heb ik voor dat soort gelegenheden altijd een breiwerkje bij de hand.breiwerk
Bij de meeste kaarten mag je het aantal punten dat er op staat vooruit, maar er zijn uitzonderingen. Bij de 4 bijvoorbeeld mag je alleen maar achteruit. En bij de boer mag je één van jouw pionnen met een andere speler ruilen.
Als je zelf een boer hebt is dat fijn. Dan ruil je jouw pion met iemand die dichter bij jouw ‘binnen’ staat. Als je zelf niet een boer hebt is dat redelijk frustrerend. “Ik verzet die van jou!” roept iemand dan triomfantelijk.
“Verzetten” betekent in dit geval bijna altijd “een stuk verder achteruit”.
Nee, het is heeeeel anders dan Mens erger je niet. Breiwerk helpt.

Het einde van het spel kan ook veel gedoe opleveren. Je moet namelijk precies ‘binnenkomen” anders moet je doortellen en moet je nog een keer het bord rond.
Zaterdagavond bij ons aan de keukentafel ging het verbazend vlot. Gerard had zomaar heel onverwacht al zijn pionnetjes binnen.
Dat had  voorkomen kunnen worden, als het bevriende echtpaar niet zo druk was geweest met alleen elkaar er af te gooien……
Als je niet een goed huwelijk of een stevige vriendschap hebt zou ik aanraden dit spel niet te gaan doen.
In ons geval schonken we ons een borrel in en gingen we nog een boom klaverjassen. Eerlijk gezegd: een leuker spel dan klaverjassen is er niet; daar heb ik m’n breiwerk niet bij nodig!