Met 3 gemeenteleden van de PKN-kerk, Gré, Wim en Jaap,  vorm ik af een toe een gelegenheids-kerst-koortje. We zingen dan met z’n vieren tijdens de kerstviering in de Noorderkroon. Dit jaar wordt die gehouden op vrijdag 16 december om 19.00 uur.
Het is een viering van onze PKN-gemeente ‘op locatie’.
Eind november kwamen we met z’n vieren bij elkaar. Kerstliedjes uitzoeken.
Maar daar kwam de eerste keer niet heel veel van. Gré & Wim had ik al een tijdje niet gesproken en het was veel te gezellig. Na een uur zei Wim: “Wanneer gaan we nou wat doen, we moeten toch zingen met kerst!?” O ja, dat was ook zo. We bedachten dat we allemaal twee kerstliedjes zouden uitzoeken, dat was een soort huiswerk voor de volgende bijeenkomst.

We leggen de lat niet te hoog. We hebben te maken met ouder wordende stemmen, in de hoogte wordt het dan wat trillerig, dus we zingen alles wat lager dan het op papier staat en de begeleiding doe ik met mijn gitaar. We zingen de liederen tweestemmig. Meestal zingen de mannen de melodie en doen Gré en ik de altpartij, maar soms zingen de dames een bovenstem.
De afgelopen drie maandagen zaten we aan het eind van de ochtend bij mij om de leisekeukentafel. Kerstliederen oefenen.  De eerste keer dat we daadwerkelijk aan het zingen kwamen maakte ik opnames met mijn telefoon. Die opnames stuurde ik dan via de mail door aan de anderen. Hartstikke handig. Jaap heeft kennelijk een heel bijzondere computer, want evenals de muziekbestanden die wij soms naar hem toesturen kon hij ‘Spraak 28’ ook niet openen. Wij verdenken hem er van dat hij dat ook niet erg vindt…..
Het zijn allemaal bekende liederen.
‘O kindeke, klein’  bijvoorbeeld. En ‘Stille nacht’. Voor ouderen is het belangrijk dat de liederen tijdens een kerstviering herkenbaar zijn. Op mijn verzoek beginnen we met ‘Leise rieselt der Schnee’, een Duits kinder-kerstliedje, geschreven in 1895.

Een klein stukje gemeentewerk, zo zie ik het. Het mes snijdt aan twee kanten; de kerstviering in de Noorderkroon wordt opgeluisterd met zang & muziek en wij genieten met z’n vieren van de voorbereiding en van het samen zingen. En koffiedrinken & praten.
Want wat zou gemeentewerk zijn zonder praten…..