Huishouden. Niet een onderwerp waar ik veel blogs over schrijf. Het is ook niet vaak een gespreksonderwerp bij mij. Huishouden vind ik niet interessant en een noodzakelijk kwaad. Op mijn prikbord hangt een wekelijks schema wat ik welke dag moet doen, ik hou het allemaal bij en de tijd die overblijft gebruik ik voor leuke dingen.

Onze eerste kraamhulp met Frea op de arm

Mijn huis ziet er voor het oog van volk en vaderland opgeruimd en schoon uit.
Even een zijstraatje: de term ‘Voor ’t oog van Volk en Vaderland” hoorde ik voor het eerst van de kraamhulp die ons bij de geboorte van Frea door de eerste weken hielp. Andrea heette ze. Een struise dame die als een witte tornado door mijn huis wapperde.
Het leek mijn moeder wel; dat is in dit geval een groot compliment!
Andrea vond dat het eigenlijk allemaal nog schoner had gemoeten, “Maar” riep ze dan “veur ’t oog van Volk en Vaderland kan ’t wel weer!”

Het volk en het vaderland zijn dus wel content met hoe mijn huishouden er tegenwoordig bij staat. De vergelijking met het huishouden van Jan Steen ligt nog niet op de loer.
Maar kijk niet naar de diepere laag: kastjes & kasten, planken, laden, kruipruimtes….. soms moet ik iets hebben en als ik één ding uit een kast pak valt de rest me om m’n oren. Een probleem dat volgens mij in heel veel huishoudens aan de orde is. In december stuitte ik op een website met als titel “Een kastje per dag”>>>. Die mevrouw, Nelleke,  had hetzelfde probleem gehad als ik en was op het idee gebracht door een artikel in de Flow: als je iedere dag één kastje aanpakt, dan heb ik aan het einde van het jaar 365 kastjes opgeruimd. Ze maakte van ieder kastje een ‘situatie vóór’- en een ‘situatie ná’-foto en plaatste die op de website. “Een kastje per dag” vond ik een goed idee, dat is nog wel te behappen. In december kon ik de moed niet opbrengen om er mee te beginnen, maar na de kerstvakantie begon het te kriebelen: ik vatte de koe bij de horens.

Het jaar is nu 10 dagen oud en ik heb 8 kastjes gehad (zondag rustdag = géén kastje). Weest niet bevreesd: van mij niet iedere dag een foto van een kastje vol zooi én een opgeruimd kastje; absoluut niet interessant in mijn ogen. Zo af en toe zal ik misschien een up-date plaatsen; misschien houd ik het niet eens vol. Of misschien vind ik iets interessants terug dat de waarde van mijn dag bepaalt. ’t Zal mie nei doun! zeggen ze hier Roden. (ondertiteling: het zal mijn benieuwen!)