Ziek zijn is heel vervelend, maar heeft ook z’n voordelen. Nu heb ik namelijk zomaar een boek uit. Daar was ik in begonnen tijdens de reis naar en van Nottingham twee weken geleden. Van mijn favoriete schrijver Robert Goddard. Tot mijn stomme verbazing staat er nog helemaal niets van hem op deze website. Ik heb namelijk bijna alle boeken van deze Brit gelezen en dat zijn er heel wat.
Na de kerstvakantie kreeg ik van mijn tante Trijn een aantal dozen met boeken mee. Voor de boekenmarkt in Roden. Maar die breng ik natuurlijk niet blindelings weg: eerst even kijken of er nog iets voor Aaltje bij zit.
Blij verrast was ik met de vondst van dit boek; ‘Moorddadig verleden’, een Goddard die ik nog niet gelezen had.

De boeken van Goddard kun je het best omschrijven als ‘meeslepend’. Er gebeurt iets kleins, bijvoorbeeld iemand krijgt een brief, er is een ontmoeting, er wordt iemand vermist of er wordt een simpele vraag gesteld.
Daarna ontvouwt het verhaal zich in veel verschillende lagen en verhaallijnen. Er ligt altijd een drama of een geheim uit het verleden aan ten grondslag.
Gedurende het boek puzzel je met de hoofdpersoon mee. Wat is er dan gebeurd? Wie wil dat weten en waarom? Wie is die opdrachtgever eigenlijk? Langzaam wordt je meegezogen in intriges en spannende toestanden, waarbij je soms compleet verrast wordt door mooie plotwendingen. Ik ben verzot op dit soort verhalen.

In dit boek draait het allemaal om een moord die in 1947 heeft plaatsgevonden. Dat is een fictieve gebeurtenis, maar Goddard gebruikt soms ook waargebeurde aspecten uit de geschiedenis waar hij een verhaal omheen bouwt.
Hij is oorspronkelijk  geschiedkundige van beroep en weet dan het verhaal zo om de feiten heen te draperen dat je helemaal wordt meegenomen in de geschiedenis en een goed beeld krijgt van de maatschappelijke omstandigheden in die tijd.

Pareltjes zijn het, stuk voor stuk. Voor mij dan hè?
Het is met boeken net als met eten: waar de één zijn vingers bij aflikt, daar haalt de ander zijn neus voor op.
Meer interesse in Goddard? Hierbij een link >>> naar een site met al zijn boeken op een rijtje.