Dochter Frea en schoonzoon Jon zijn deze week héééél druk: met een groep studenten van de Universiteit van Nottingham voeren ze de komische opera “Ruddigore” van ‘Gilbert and Sullivan’ op. Frea werkt al jaren mee aan deze opvoeringen. In het begin dacht ik dat ze het had over Gilbert O’Sullivan, een Britse zanger uit de jaren ’70, maar het was iets anders.
“Gilbert and Sullivan” was het samenwerkingsverband tussen de librettist William S. Gilbert (1836-1911) en de componist Arthur Sullivan (1842-1900). Samen schreven ze in de jaren 1871-1896 veertien komische opera’s. De meest succesvolle daarvan zijn HMS Pinafore, The Pirates of Penzance en The Mikado. In al deze stukken heeft Frea al meegespeeld.

The pirates of Penzance

In The Pirates of Penzance speelde ze de hoofdrol. Kenners zullen denken: “Huh? Een vrouw in de de hoofdrol…?!?” Die hoofdrol is namelijk Frederik, een piraat van bijna 21. Maar de studenten pasten het stuk een beetje aan en maakten van Frederik een lesbische piraat, genaamd Frederica. Dat was in Engeland nog niet eerder vertoond en deed dan ook wel wat stof opwaaien, maar de kritieken waren lovend. Hiernaast een groepsfoto van de cast. (klik op de foto voor een vergroting). Frea staat in het midden (met de rode haarband) en Jon staat uiterst links, beiden heel heldhaftig met een degen in de aanslag.

Deze week staat dus in het teken van “Ruddigore”. Ik heb er nog niet veel van gezien. Ja, het decor zag ik voorbijkomen in het appartement van Frea en Jon tijdens een skypegesprek vorige week; daar waren ze toen nog hard mee aan het werk.  In de week van Gilbert&Sullivan heerst er van de kant van Frea complete radiostilte. Deze keer is ze regisseur van het stuk en ze zingt in het koor, dus ze heeft wel wat anders te doen dan bellen en appen met mij. Woensdag kwam er een post voorbij op Frea’s Facebook: het was

verwarde violiste

een link naar een nieuwsuitzending van “Notts Tonight”. We zagen wat kleine stukjes van de repetities en kleine interviewtjes. Jammer genoeg is die link maar even beschikbaar geweest, toen ik het ’s avonds aan Gerard wilde laten zien kreeg ik een ‘error-melding”; kennelijk was de uitzending maar een paar uur te bekijken.

Gisteren stond er een recensie in “The Beestonian”: een soort “Roder Journaal” van de wijk Beeston in Nottingham.
Hierbij een link Ruddigore naar een PDF met dat verhaal: deze recensent was erg enthousiast, in het verhaaltje vertelt hij (of zij) dat hij heeft gesproken met Jon en Frea.
Ter opluistering van dit blog een paar foto’s van eerdere rollen die Frea speelde. Van Ruddigore heb ik nog geen beeldmateriaal……

Verleidelijke dame

Katisha in Mikado