Op mijn verjaardag kreeg ik van vrienden het boek ‘De eerste dag’ (One day) van David Nichols. Het bleef even liggen, maar na de levens van Jan Six wou ik even wat anders en begon aan dit boek over ‘Em & Dex’.
Het was inderdaad heel wat anders.

Het boek beschrijft steeds één dag uit het leven van hoofdpersonen Dexter Mayhew  en Emma Morley, namelijk de 15e juli. Het begint op die datum in 1988.
Ze zijn beiden net afgestudeerd en brengen de nacht met elkaar door. Ze vinden elkaar erg leuk, maar nemen na één dag al afscheid: hij gaat reizen. Ze wisselen hun adresgegevens uit en spreken af om met elkaar in contact te blijven.
Bij het volgende hoofdstuk ben je één jaar verder. Je bent dan benieuwd: hoe is het nu met ze? Wat doen ze nu? Hebben ze iets samen? Na één jaar: nee dus. Ze zijn wel vrienden gebleven maar leiden beiden hun eigen leven.

Iedere keer als er een nieuw hoofdstuk begint stel je jezelf weer dezelfde vragen.
Het was een boek dat ik moeilijk weg kon leggen.
Je bent namelijk steeds erg benieuwd hoe het verder gaat.

Is ze nou samen gaan wonen met DIE vent?
Waaat? Is ’t ie ontslagen?
Huh? Trouwen?
Breekt ze nou eens door?
Wat nou dan? Een kind?

Lachen en huilen, dat deed ik om dit boek.
Je leeft door de jaren heen met Emma en Dexter mee.
Soms zou je ze een schop onder hun kont willen geven en soms zou je een arm om hun schouder willen slaan; je gaat van ze houden, het zijn mensen zoals jij en ik met hoogte- en dieptepunten, lief en leed, domme fouten en successen. Ze hebben relaties met ouders, collega’s, vrienden en doen dat ook niet altijd even  handig……eigenlijk allemaal heel herkenbaar.
Ze kunnen niet zonder elkaar en niet met elkaar.
Ik zal niets verklappen, maar er is een moment in het boek dat je een bladzijde hebt uitgelezen en met stomheid geslagen met het boek in je handen zit. En dan is het nog  niet uit…..

Mooi boek. Nichols schrijft onderhoudend en humoristisch. En realistisch.
Een ander boek van hem heet ‘Wij’.
Binnenkort maar eens op zoek in de bibliotheek.