Gisteren op de fiets kwam er op mijn MP-3 speler een kort liedje voorbij.
Het is een opname van een optreden van Noortje Herlaar en Maarten Heijmans bij Pauw.
Ze waren daar in 2014 om aandacht te vragen voor de serie ‘Ramses’, een docu-drama over Ramses Shaffy. Van dat kleine stukje optreden op Youtube heb ik een MP-3 documentje gemaakt.

Gerard en ik hebben de serie over Ramses Shaffy en Liesbeth List destijds met groot plezier gevolgd. Mooie muziek, goed verhaal, goede acteurs. Het liedje dat ik gisteren weer hoorde heet ‘Duet’.
Het duurt maar 1 minuut en 40 seconden.
Het mooist vind ik de regel ‘hou van mij maar niet…’.
Dat is namelijk wat ik onthouden heb van die serie over Ramses: het was een prachtige, talentvolle man met een enorme uitstraling en een overweldigende persoonlijkheid.
Liesbeth List zei er over: “Je moest wel van hem houden”.
Maar hij had daarnaast ook een complex karakter en het was heel moeilijk om een relatie met hem te hebben. In “Pastorale” zingt hij de beroemde zin: “Je kunt niet houden van de zon!’ List heeft later gezegd dat ze dat een goede vergelijking vond. Ramses was als een zon, je kon er niet te dicht bij komen.

Met dit verhaal in mijn hoofd luister ik naar dit liedje
“Hou van mij maar niet, ’t is een treurig liedje.
Liedje van verdriet, hou van mij maar niet”.
Luister naar de twee uitvoeringen van het kleine liedje “Duet” en let ook vooral op de mooie overgangen naar een andere toonsoort in de instrumentale begeleiding.

Hierbij een link naar een video met de uitvoering van Herlaar en Heijmans in 2014, Het is een deel uit het programma ‘Opium Night live’ uit maart 2013

en vervolgens een link >>> naar de versie van Shaffy en List uit de jaren ’60: