een alternatief voor 'de waan van de dag'

8 juni: Spookgebouwen.

Zo af en toe zie je ze wel eens: spookgebouwen.
Huizen of gebouwen die leeg staan en niet meer worden gebruikt.
In Hoogersmilde, het dorp waar ik vandaan kom,  staat bijvoorbeeld het pand van Garage Van Dam (zie foto hier linksonder). De auto’s uit de jaren zeventig staan er nog in. De erven hebben onenigheid over de bestemming van het pand en nu staat het al drie decennia leeg.
Het staat inmiddels bijna op instorten.
Mijn vader (die in 2008 is overleden) maakte zich destijds namens Dorpsbelangen al druk om de verwaarlozing van het pand en het zegt iets over de  daadkracht van de gemeente Middenveld dat er nog steeds niets met het pand is gebeurd.
Het is een puist in het aanzicht van Hoogersmilde, dat het moet hebben van het toerisme.
Er is een aanlegplaats voor plezierboten met uitzicht op (je raadt het al…) Garage van Dam.

Toen wij op Koningsdag in Bergen aan Zee incheckten in Hotel Victoria verbaasde ik me over het verpauperde pand dat er naast stond. Aan de Zeeweg, de hoofdstraat in Bergen aan Zee, staat een vierkante kolos, een uitgewoond gebouw. We zetten onze fietsen achter hotel Victoria en kwamen daarbij door een steegje langs het verlaten pand.
Gerafelde gordijnen, kapotte ramen, verstoft rotzooi……. het waren de restanten van wat ooit een mooi hotel is geweest. Op de foto hier rechts zie je uiterst rechts nog de letters HO van Hotel Victoria. Je zal er naast zitten met je nering.
Onvoorstelbaar. In zo’n badplaats pal aan de Noordzee, zo’n krot.
Dat intrigeert mij dan. Eenmaal thuis ging ik zoeken op internet.
Ik kwam er achter dat het ooit Hotel Monsmarem was geweest.
De hele gemeenschap van Bergen aan Zee ergert zich groen en geel aan de bouwval, maar het is in handen van een projectontwikkelaar die niet te bereiken is.
Inmiddels zijn er plannen: in april is er een gemeenteraadsvergadering geweest waarop een voorstel is ingediend. Ik kon niet achterhalen of er nou daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

Tijdens ons verblijf in Bergen aan Zee werden mijn ogen als door een magneet toegetrokken naar het spookhotel. Spannend. Eng. Wat is dat dan voor een gebouw. Waarom staat het zo leeg? Ik heb een rijke fantasie en ook al een paar griezelverhalen gelezen over dergelijke leegstaande huizen. Waar vroeger een moord is gepleegd en de ziel van het slachtoffer niet wil dat er nieuwe bewoners komen……
Of waar nog wel één hele rare zonderling woont die zich zo heel af en toe laat zien en de hele gemeenschap de stuipen op het lijf jaagt…..
De echte reden is meestal heel triviaal.
Geld.

Vorige

7 juni: Katten-konten-onderzetters.

Volgende

9 juni: Een regel van Vondel.

 1. Op weg naar Ruinen belandden we door een wegomlegging opeens aan de linkerkant van de Smildervaart. In Hoogersmilde viel ons oog opeens op de gebouwen die jij in je column (die ik die morgen net gelezen had) benoemde. Inderdaad:geen gezicht! Een aanfluiting in het zo vredige landschap, waarvan we gisteravond volop hebben genoten. met name omdat na een stormachtige dag de zon zich zo ruimhartig liet zien. Grappig dat jouw verhaal en onze ervaring zo samenvielen….

 2. Henk Kouwenberg

  Dag Ada,
  Op deze website https://rvgfotografie.nl/blog/urbex-fotografie kun je nog meer foto’s van verlaten gebouwen vinden. Het heet URBEX en wordt door heel wat mensen beoefend. Er zijn dan ook nog meer dergelijke websites.
  Groeten, Henk

 3. Henk Kouwenberg

  Dit is ook een heel mooie!: http://www.urbexcrew.nl/
  Groeten, Henk

 4. Henk Kouwenberg

  http://www.xerbutri.nl/verlaten.php?lang=101

  En dit hierboven is wel de mooiste link.
  Geniet en huiver!
  Groeten, Henk

 5. Dirk

  Die garage in Hogersmilde (ik woon zelf in Smilde) is niet verlaten in een van de gebouwen die er een vast zitten woont nog een man met zijn dochter maar die man heeft dementie en weet niet wat hij er mee aan moet.

 6. ed

  ???? Een man met dementie en met zijn dochter
  Nee hoor Hendrikus van dam woont daar met zijn vrouw ze hebben nog steeds een garage gebeuren erachter

 7. Ada

  Bedankt voor jullie reacties, de discussie is hiermee (op de website) gesloten.
  Groet, Ada

 8. Marco

  Spookgebouw? Verpauperd? Ik vind het prachtig om te zien. Het geeft een gevoel van heimwee.

  Urbexfotografie is de mooiste vorm van fotografie. De schoonheid van verval. Je moet er van houden. Pareltje van Hoogersmilde. Maar mensen moeten niet ongevraagd naar binnen breken. Dat is onfatsoenlijk. Ik heb met de vrouw van de eigenaar staan praten. Zij wilde ons er best inlaten maar haar man was al die mensen zoals ons zat. Ik heb daar begrip voor en heb verder niet aangedrongen. Verder een heel leuk gesprek gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén