Toen we plannen maakten voor onze reis naar Canada hadden we bedacht dat we vijf grote steden gingen bezoeken: Toronto, Kingston, Montreal, Quebec en Ottawa. Maar na twee dagen Toronto dachten we daar inmiddels heel anders over. Als je de rust en de ruimte van het Drentse platteland gewend bent en je vindt Groningen een grote stad, dan moet je niet je hele vakantie in grote Canadese steden doorbrengen.

Thousand Islands in de St. Lawrence-river

We streepten Montreal alvast door.
Max Verstappen, the Grand Prix en heel veel drukte en lawaai gemist…… vonden we niet erg.
Kingston bleef op ons lijstje staan, maar we kozen niet voor de stad, maar boekten een hotel in Gananoque, een dorp 20 kilometer van Kingston verwijderd.
Vijf dagen waren we daar; het was er heerlijk.

Fort Henry

We verkenden de omgeving op ons dooie akkertje, maakten een boottocht op St. Lawrence river rondom the Thousand Islands en deden één dagje Kingston.
Daar kon ik een klein stukje geschiedenis meepikken: ik bezocht het museum Fort Henry >>>.

Charlestonlake Park

Verder bezochten we Charleston Lake Park, één van die prachtige parken die Canada rijk is; daar maakten we een wandeling door de bossen en langs meren en genoten aan een klein strandje van het water en het mooie weer.
Als klap op vuurpijl huurden we op de laatste dag twee tweepersoons kayak – kano’s en voeren heel eigenwijs op St. Lawrence river in de buurt van Gananoque. Dat was zo enerverend, daarover vertel ik meer in een volgend blog. Mét foto’s.

Toen we op een avond zaten te eten in een restaurant ontmoetten we een echtpaar uit de buurt. Ze vroegen zich af waar wij vandaan kwamen. “Your language is so simular to German. …”
Zij legden ons uit dat de naam Gananoque stamt van het native indiaans; het betekent “waar twee rivieren samen komen”. Je spreekt het uit als Kennonokwee.
Moeilijk heee.

Met ons hoofd nog in de wolken van alles wat we beleefden, spraken we de volgende morgen aan het ontbijt een zelfingenomen Amerikaan uit New York.
Hij vond Canada helemaal niks.
Hij stond te blazen dat alles in Amerika beter en groter en mooier was.
“Canada has no culture and no history, nothing interesting at all, just nature.”
Hij verbeeldde zich heel wat.

Wij lieten hem in de waan.
Onze ervaringen zijn heel anders.
De Canadezen zijn ongelooflijk gastvrij en in ieder geval al veel vriendelijker dan deze Amerikaan die ondanks zijn snoevende woorden geen goede reclame was voor zijn eigen land……