een alternatief voor 'de waan van de dag'

18 augustus: Het virus 2 ‘Een knieftig kastje’

Op 27 juli >>> maakte ik melding van de heel vroege signalering van het Rodermarktvirus. Inmiddels kan ik melden dat er een uitbraak van dat virus heeft plaatsgevonden.
Dat begon met een oproepje om blauwe rondjes te haken. De eerste avond dat we bij elkaar kwamen met het knutselteam waren er al zo’n twintig mensen. En we verzamelden al 130 rondjes! Jong en oud was aan het haken geslagen. We zijn nu een week verder en we hebben de benodigde 400 rondjes al rond: iedere haakster nam nog 12 voor haar rekening.
Met z’n allen fietsten we naar de loods en bewonderden de wagen in aanbouw. “Wat kunnen we doen?” was de vraag die het meest werd gesteld. Nou….die avond nog niet veel, het was nog iets te vroeg. Maar woensdagavond konden we los: badkamertegeltjes stukslaan om daar mooie mozaïeken van te leggen en boontjes plakken.
Dominee Walter, de veroorzaker van het virus, ziet het allemaal handenwrijvend aan en krijgt het al hoog in zijn bol. Hij noemt het kledingteam team ‘de praalwagencouturiers’ en de knutselaars ‘avant-gardistische set-dressers’. Zo weet ik er ook nog wel ééntje. Dan noemen we de bouwgroep ‘reliable construction workers’….. what ’s in a name?

Steeds meer mensen raken betrokken en enthousiast.
De rondjes haaksters krijgen een nieuwe opdracht: rode bloemen haken, breien of maken van stof.

En ik? Ik haak natuurlijk. En zet sloten koffie en thee, zorg voor de PR  (zie de website van onze PKN-gemeente >>>) en ruim op. Woensdagavond zette ik emmers en dozen aan de kant en ik legde alle meegebrachte flesjes en oude handdoeken in de balkenconstructie onder de werktafel die wel wat op een kastje leek. Ruimte geeft overzicht. Eén van de dames vond het een knieftig kastje. Dat begreep ik zeker wel want dat was Drents volgens haar. Nog nooit had ik dat woord gehoord! Eenmaal thuis zocht ik het op op internet en inderdaad: knieftig is Drents of Twents voor ingenieus.
Dat woord zocht ik ook op. Betekenis: Vernuftig. Vindingrijk. Goed bedacht en gemaakt.

Beetje laat Ilse, maar bedankt voor het compliment!

Vorige

17 augustus: Net zo als op het plaatje.

Volgende

19 augustus: Albert Boelen en ‘de Onlanden’.

  1. Dick de Jong

    Knieftig kende ik als westerling al in de 70-er jaren toen ik bij mijn lief thuis kwam. Daar was het een regelmatig gebruikt woord. Leuk, hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén