Carlijn heeft een woning in Groningen en gaat eindelijk samenwonen met haar Wim. Dat betekent: verhuizen van Leeuwarden naar Groningen. Dat betekent ook: werk aan de winkel, namelijk schuren, sauzen, verven en schoonmaken. Zaterdag werd een deel van de vloerbedekking gelegd. Gerard, Cees en Harriët gingen daarbij helpen; ik zou zorgen voor een warme maaltijd tussen de middag.

We hebben best nog veel andijvie in de tuin dus ik koos voor een andijvie-ovenschotel met kaas en gehakt en maakte ook een vegetarische versie met vegagehakt.

Hierbij het recept voor 4 personen:
– 1200 gram kruimige aardappels
– 1 kilo andijvie, mag ook meer
– 400 gram gekruid rundergehakt of vegagehakt
– 1 dikke ui
– bekertje crème fraiche
– 200 gram geraspte kaas.
– zout, peper, nootmuskaat, klontje boter en een beetje melk
– oven voorverwarmen op 200 graden.

Dit moet je doen:
– kook de aardappels met een beetje zout gaar  en mix er met een beetje melk, een klontje boter en nootmuskaat een romige puree van.
– maak de andijvie schoon (in ons geval komt daar nog bij ‘haal de slakken er uit’), kook die gaar en giet ze af.
– snij de ui in ringen.
– bak het gehakt rul en voeg de ui toe, even lekker laten bakken
– doe de crème fraiche in een kom en roer  hier 100 gram van de kaas en wat nootmuskaat doorheen. Dit mengsel door de andijvie roeren. Even laten uitlekken zodat het overtollig vocht kan wegtrekken.
– ovenschotel invetten met een beetje olie en de helft van de puree over de bodem verdelen.
– daar bovenop de andijvie en vervolgens het gehakt met de ui. De rest van de puree over de de schotel verdelen.
– de andere 100 gram van de kaas er overheen strooien.
– 20-25 minuten in de oven op 200 graden.

De ovenschotels had ik zo uit de oven in handdoeken verpakt en in grote Jumbo tassen in de auto naar Groningen vervoerd.
We zaten met 7 man in een stoffige kamer met omgekeerde verfemmers als stoelen met het bord op schoot.
Gezellig! En lekker; er bleef niets over. De afwas ging zo weer in de Jumbo tassen mee naar Roden.