Zaterdagmiddag, na de andijvieschotel bij Carlijn, ging ik met neef Cor de stad Groningen verkennen. Het was hartstikke druk ‘ien Stadt’ want maandag was het 28 augustus, Gronings Ontzet.

We pikten een terrasje, kochten een ijsje en gingen binnen kijken in het Universiteitsmuseum. Cor is niet zo’n museumbezoeker, maar dit was, mits niet al te lang, goed te doen voor hem.
We beperkten ons tot 12 ‘highlights’ die in het bijbehorende foldertje “12 verrassende verhalen uit het Universiteitsmuseum” worden beschreven
Eentje licht ik er uit: Janus de mummy. Heel lang werd gedacht dat het de mummie van een Egyptische prinses was, maar een CT-scan liet een penis zien. Die hebben prinsessen niet. Klik hier >>> voor een informatief filmpje over Janus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Verder was Cor erg onder de indruk van een collectie embryo’s en skeletten. Ook wel een beetje griezelig; een Siamese tweeling van 7 maanden op sterk water in een glazen pot en meer van dat soort bijzonderheden en afwijkingen.
Verder ontdekten we hoe ingenieus je duimgewricht in elkaar zit.

Maar toen was het ook wel weer lang genoeg geweest; er was immers ook kermis in de stad. We maakten samen een ritje in de Octupus. Daarna stond ik wat wiebelig op mijn benen en had ik het gevoel dat mijn maag twintig centimeter hoger zat dan normaal. Toen ik jonger was had ik daar eigenlijk nooit last van…..

Nog even terug naar het museum: ga er eens kijken, het is hartstikke leuk! Bovendien is het gratis, dus met kinderen loop je gemakkelijk even in en uit.
Klik hier >>>> voor de website van het museum.