Gisteravond vierde schoonzus Ali haar 50e verjaardag. Dat vierde ze met een feest met ouders, broers, zussen en vrienden/vriendinnen.
Op dit blog heb ik vaker verteld hoe een Waninge familiefeest er uit ziet en ook deze verjaardag voldeed weer aan alle eisen; een uitgebreid aperitief, een warm en koud buffet, een toetjesbuffet en koffie/thee na. En natuurlijk voldoende bier.  Ondertussen werd er uitgebreid bijgepraat met en door alle aanwezigen.

De ouders van Ali waren er natuurlijk ook. We spreken elkaar normaal gesproken twee keer per jaar, maar we hadden de verjaardag van Roelof gemist, dus we hadden elkaar al een jaar niet gesproken.
Het echtpaar zat zich te verheugen op vandaag (zondag). Er was een dorpsfeest in hun woonplaats Eemster en ter gelegenheid daarvan was er een bakwedstrijd georganiseerd: Heel Eemster bakt. Moeder had een arretjescake gebakken die ze ‘Nostalgia’ had genoemd.

Het jurylid voor morgen was de kok van het buffet van de verjaardag. Moeder riep alvast even het nummer van haar baksel naar hem. ” Ie wit maor nooit….”
Later op de avond sprak ik met Ali’s schoonzus. Woont ook in Eemster. Ik vroeg haar of ze ook iets had gebakken voor de wedstrijd “Jazeker. Een havermout-appel-plaattaart.” Ze had appels van hun eigen appelboom gebruikt en overwoog als naam voor haar baksel “verse pluk” of “leeg geplukt”. Zoiets.
De familie heeft wat bakken betreft een reputatie hoog te houden, want vorig jaar won Ali ‘de gouden pollepel’ bij een bakwedstrijd tijdens de startweek van de kerk in Hoogersmilde.
Ik weet niet hoe het is afgelopen in Eemster, maar het is vast erg leuk geweest, want ze gaan met het hele dorp vandaag alle baksels opeten. Heerlijk vind ik zulke verhalen;  want ook al wonen we al jaren in Roden, wij blijven verbonden met Smilde en omstreken.

Gedurende het feest werd er steeds luider gepraat. Feyenoord had gewonnen, daar wordt mijn zwager altijd behoorlijk luidruchtig van. Af en toe hief hij eens een lied aan, maar toen het niveau van de liederen wat bedenkelijk werd bedacht iemand dat het goed idee zou zijn om muziek aan te zetten. Daardoor ging iedereen nog harder praten….

Maar, om Ali’s woorden te gebruiken, wat was het weer GEZELLIG!

Naschrift. Van Ali kreeg ik een prachtige fotocollage van de bakwedstrijd in Eemster, met de opmerking “Was zeer geslaagd; alles op!”
De kleurige foto wil ik mijn lezers niet onthouden. Klik op de afbeelding voor een vergroting.