Gisteren vertelde ik dat onze Canadese gasten naar andere familie gingen op zondagmorgen. Naar Lianne en Han om precies te zijn; Lianne is de dochter van Jan en Lammie en woont in Roden.
Na de kerk gingen wij daar ook heen.

Het was lekker weer en een klein groepje ging naar buiten. Han introduceerde iets nieuws, een stoer spel voor mannen. Het heet ‘spiekerhouw’n’. Benodigdheden: een dikke, afgezaagde eikenstam  van een meter hoog en een doorsnee van ongeveer 40 cm, voor iedere man ( 5 in dit geval) een dikke spijker van 16 centimeter en één hamer. De spijkers worden in het hout geslagen, zodat ze allemaal even hoog staan. vervolgens slaat iedere deelnemer om de beurt een keer met de hamer op zijn spijker.  De winnaar is degene wiens spijker het eerst in het hout verdwenen is. De winnaar betaalt de spijkers, de verliezer betaalt de drankjes. Ik hoef vast niet uit te leggen dat je beter de winnaar kunt zijn…

Je mag niet ‘richten’, je moet de klap vanuit de losse pols geven. Moeilijk! De mannen

Come on girls, we’re gonna join them!

stortten zich op het spel.
Spanning en sensatie. Met veel ‘oeh’ en ‘aargh’ en ‘shit man’, zoals dat gaat bij mannen onder elkaar.
Gerard, voormalig bouwvakker, was de winnaar.
Fred, de enige Canadees van de spiekerhouwers, bakte er niks van. Het kon hem geen bal schelen,  het plezier spatte er van af. De vrouwen stonden binnen het gedoe vanaf een afstandje te bekijken en commentaar te geven. Judy stond te wippen op haar voeten. “Come on girls, we’re gonna join them!”
Han haalde nieuwe spijkers en zette er tien klaar in de boomstam. Feest was het. Toegegeven: mannen kunnen dit beter. Behalve Fred. Hij was de beste van the girls.

Close is only good…..

Na weer een misser gebruikte hij een mooi toepasselijk Canadees spreekwoord: close is only good in horseshoe and handgrenades.
De betekenis van dit spreekwoord heeft wat uitleg nodig: bij het Canadese spel horse-shoe moet je hoefijzers om een pin gooien, maar als je hoefijzer binnen 1 cm van de pin ligt krijg je toch een punt. En bij het gooien van een  handgranaat is het ook niet erg als je een beetje naast het doel zit, je richt eromheen toch wel genoeg schade aan.
Fred miste best vaak de spijker, net als alle meisjes. Close. Maar dat schoot niet op. Close is only good…..
Maar dat had absoluut geen invloed op de lol die we hadden. De foto’s zeggen genoeg.