Iedere kok die je advies geeft zal je vertellen: “Als je bezoek krijgt dat bij jou de maaltijd gaat gebruiken, kook dan niet iets wat je nog nooit gemaakt hebt.”
Het risico is dan namelijk groot dat het mislukt en dat is vervelend voor je bezoek maar vooral voor jou.

Afgelopen zaterdag deed ik het toch. Fokke, de man die op 30 december een prachtige fotoshoot van ons gezin maakte, kwam met echtgenote Truus bij ons eten. De maaltijd was bedoeld om iets terug te doen voor de moeite die hij die zaterdag had genomen en het bewerken van de foto’s daarna.

Bami had ik bedacht. Met kip. Het was mijn bedoeling om die kip op drie verschillende manieren bij de bami aan te bieden: kip in gewokte groenten, kip-saté met pindasaus en Foe Yong Hai met kip. De groenten en de saté had ik al vaker gemaakt, maar die Foe Yong Hai nog niet. Vroeger deed ik dat met een pakje uit de winkel, maar dat was me niet lekker genoeg.
Van internet haalde ik een recept dat veelbelovend kopte: “Voor 100% zoals bij de Chinees!”

Het geheim van deze Foe Yong Hai is dat je de groenten héél fijn moet snijden.
Anderhalf uur stond ik zaterdagmiddag in de keuken te kokkerellen: rood hoofd en stijve nek van het snijden, turen en roeren. Het spannendste deel was het omdraaien van de omelet vlak voor we gingen eten, dat deed ik met twee koekenpannen bovenop elkaar. Dat was zo lastig dat Gerard me daar bij moest helpen; onder toeziend oog van Fokke en Truus die vonden dat het ook anders had gekund. Gaan we een volgende keer proberen. Deze keer ging het op het nippertje goed en kon ik trots mijn eerste eigengemaakte Foe Yong Hai presenteren.  Wil je het ook eens proberen? Klik hier Foe yong hai 2018 voor een PDF met het recept.

Truus nam een heel origineel cadeautje mee: een vogeltaartje!
Had ze zelf gemaakt en was volgens haar niet helemaal gelukt; maar ik vond het prachtig.
Het staat nu bij ons voor het raam, wachtend op de eerste vogeltjes.

Iets wat je voor het eerst maakt kan dus best goed lukken en kun je je visite dan ook best voorzetten. Of, in het geval van Truus: weggeven!