een alternatief voor 'de waan van de dag'

31 januari: Stamppot

Zondagmiddag deden we ons tegoed aan een stamppot-buffet.
Niet in een eetgelegenheid, maar gewoon thuis, bij onze vrienden in Beilen.
Drie stellen hadden stamppot gekookt en één stel zorgde voor het toetje.
De dochters vluchtten het huis al uit toen iedereen er was: we zongen met elkaar het lied “Hallo allemaal!” van ‘de luizenmoeder’. Daar wil je als jong-volwassene niet bij zitten….

Drie soorten stamppot waren er; boerenkool, prei en zuurkool.
De boerenkoolstamppot werd geserveerd met gebakken, gerookte spekjes en rookworst en de zuurkool (van mij) was naar ouderwets recept van mijn moeder: zuurkool, aardappels, beetje melk, klontje boter en nootmuskaat en dat door er elkaar gestampt. Mét verse worst en vette jus. We begonnen te zingen “Zuurkool met vette jus!” van Jef van Oekel, maar dat bleef bij een poging: de rest van de tekst was niet bekend.
De stemming zat er in ieder geval goed in!

De enige niet-Drent in ons gezelschap zat te vertellen dat ze naar Rotterdam was geweest.
“Heerlijk, even terug in m’n geboortestad!” Daar was ze iemand tegen gekomen bij de kassa, een zus van een fietsenmaker uit Smilde of zo iets. “Waren we even als Drenten onder elkaar!” Ja hoor, ja; ik ben een Drent, dat ku’j toch ok wel heuren……..

Het toetje was tweeledig: een bitterkoekjes-pudding en een chocolade-ijstaart. Home made.  Het kostte even wat moeite om die taart aan te snijden; hij was diepgevroren en heel hard. Toen de eerste punt er uit gesneden was, was de bitterkoekjes pudding al bijna op. Maar het was het wachten meer dan waard; het was erg lekker. De punten waren wel wat ruimhartig afgesneden en de taart was behoorlijk machtig, zodat we na de maaltijd ‘stenzat’ op de bank ploften. Maar wat was het gezellig! Iemand opperde dat we dit een volgende keer wel met bruine bonen konden doen, allemaal een verschillend bonengerecht meenemen. Dat ontlokte iemand de opmerking dat dat dan maar liever niet op zondag moest; dat kon hij zijn collega’s toch niet aandoen?

Eén stamppot heb ik nog niet beschreven, dat is de preistamppot. Dat was iets nieuws en ook heel lekker. Met gerookte kipfilet en roomkaas. Zondagavond kreeg ik het recept via de app, het was van een website van Albert Heijn, zie preistamppot >>>. De kok had er zelf nog 1 rode paprika doorgedaan en in plaats van twee preien vier preien gebruikt.
Dit ga ik binnenkort zelf eens proberen!

Vorige

30 januari: Van rondjes naar vierkantjes.

Volgende

1 februari: Meid…..vertel!

  1. Sinet

    Het was een dochter van een fietsenmaker in Beilen. We hebben genoten!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén