een alternatief voor 'de waan van de dag'

28 juni: Hemmelen.

Oonze kinder praot gien Drents.
Wij hebt het ze niet leert, in de tied dat oonze wichter in Roden hen de legere schoele gungen was d’r gien kind dat de streektaol nog praotte.
Achterof is dat jammer, maor ’t is niet aans, wij kunt de tied niet trogge dreien en d’r bint wel slimmere dingen waor a’j spiet van kunt hebben.
Maor ze kunt het wel verstaon; Gerard en ik praot onderling Drents en in de familie- en vriendenkring wordt ok nog veurnamelijk in de streektaol communiceert.

Zo of en toe gebruukt oonze wichter ies een woord waoruut heur Drentse achtergrond naor veuren komp.
Carlijn zee tegen Wim dat ze eem gung  hemmelen.
“Wát ga je doen?!”

As wij an’t hemmelen gaot, dan ruum wij op wat veur haanden lig. Aanrecht leeg, doekie d’r over, jassen op de kapstok, kleren bij de was, rommel in de prullebak en alles wat in de weg lig weer trogge leggen op de plek waor as het heurt. Organieke plaats.

Het biezundere is dat Carlijn wel het woord hemmelen gebruukt,  maor het op zien Nederlaands uutsprek, terwijl het eigenlijk zol moeten klinken as hemmel’n.
Vind Gerard.
Taolpurist.
Maor ik heb liever dat ze an ’t hemmelen giet as an ’t ‘organizen’.

Vorige

27 juni: Organieke plaats

Volgende

29 juni: Grote zus

  1. Dick de Jong

    Himmeldei, zoals de Friezen zeggen. Toen ik dat de eerste keer hoorde in Friesland dacht ik dat ze ‘hemeldag’ bedoelden. Bovenop mijn hoofd moeten toen onzichtbare vraagtekens gestaan hebben…

  2. Reinhilde Kwekkeboom

    Ha Ada Wat schrijf je leuk❣ Helaas kan ik niet in het Drents reageren maar één woord heb ik van één van jullie leuke dochters geleerd n.l “Hemmelen” Ik vertelde het aan Johan (mijn man) en ging er eigenlijk vanuit dat het “lummelen” zou betekenen…… Toch even googlen en wat wil het lot ik kom op jou blog terecht! Zie “Carlijn ” staan …waar ik het woord van heb geleerd ….
    En de betekenis… is helemaal ánders !!Het betekent redderen of ridderen ….wat een mooi woord Hemmelen In het vervolg noem ik het ook zo! En het leuke is ….vandaag heb ik heerlijk gevild met Carlijn en Frea,ze zijn apetrots met een gevild bakje naar huis vertrokken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén