een alternatief voor 'de waan van de dag'

7 augustus: Ovenschotel met courgette, paprika, ui, gehakt en rijst.

Ondanks de warmte heeft Gerard nog redelijk wat opbrengst van zijn groentetuin.
Twee grote emmers nieuwe aardappelen heeft hij gerooid en ik heb al een flink aantal porties bonen en bieten in de diepvries: een prima oogst tot nu toe.
Er is één plant die het buitengewoon goed doet en dat is de courgette.
Als er een bloem is ontstaan groeit de kleine courgette al vrij snel uit tot een een behoorlijk exemplaar, soms kijk je twee dagen niet en dan zit er al weer zo’n joekelaar aan.

Er staan genoeg recepten op internet, dus we eten iedere keer wat anders met courgette.
Vorige week maakte ik al de ovenschotel die op 23 augustus >>> vorig jaar op deze website stond: die met courgette, zalm, geitenkaas  en tagliatelle.
Volgende week ga ik de schotel van Ben uitproberen met pasta en gorgonzola  die ik beschreef op 22 juni >>> van dit jaar.
Maar ik wil courgette niet steeds met pasta, dus ik zocht iets naar anders en vond een ovenschotel met courgette en rijst.

Hierbij het recept: de ingrediënten zijn voor 4 personen.
Wij hadden net die dag daarvoor gehakt gehad, dus ik maakte deze schotel met gemarineerde kipstukjes: ook heerlijk.

  • 300 gram rijst
  • 300 gr. rundergehakt
  • 2 courgettes
  • 6 bosuitjes
  • 1 rode paprika
  • 2 takjes rozemarijn
  • 150 mgr. geraspte kaas
  • paneermeel (ong. 2 el.)
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en laat goed droogstomen van het vuur af. Verwarm je oven voor op 190 graden.

Verwarm een flinke scheut olijfolie en bak het gehakt hierin rul, eventueel naar smaak kruiden met peper, zout en vleeskruiden. Schil intussen de courgette en snijd hem in kleine stukjes (het pittengedeelte er uit snijden) en verdeel dit over het gehakt zodra dit bruin is. Kruid de courgette met wat peper en zout, ris de takjes rozemarijn, hak goed fijn en strooi over de courgette. Roer alles goed door elkaar en bak zo’n vijf minuten.

Snij intussen de paprika en de ui doe die ook bij het gehakt en de courgette. Alles goed door elkaar heen roeren. Voeg nu de rijst toe, roer goed door elkaar en meng er beetje bij beetje één derde van de geraspte kaas door.

Vet een lage ovenschotel in met een beetje olijfolie en schep de massa in de schaal. Verdeel het mengsel over de schaal zodat het overal even dik is en druk het een beetje aan. Strooi paneermeel over het mengsel en strooi daar de resterende geraspte kaas over. Bak nu de schotel ongeveer 20 minuten op 190 graden totdat de bovenkant goudbruin en krokant is.

Vorige

6 augustus: Zingen tussen de Shakespeare-coulissen.

Volgende

8 augustus: Vakantie-handwerk-dingetjes

  1. Annie

    Hallo Ada,
    Bedankt voor dit lekkere recept, we hebben heerlijk gegeten vanavond!!

    groetjes van Annie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén