Voor de laatste keer waren Gerard en ik bij het seizoen-afsluitende etentje van de ZWO; Gerard legde gisteravond het voorzitterschap neer. Vanaf september heeft hij een nieuwe vrijwilligersbaan als voorzitter van de kerkenraad.  In voorgaande jaren jaar schreef ik het volgende over deze avond:

Ieder jaar wordt er een land uitgekozen en worden er gerechten voorgesteld uit dat land die je zou kunnen maken.
We kregen een lijst met gerechten en ik mocht kiezen wat ik wilde maken.
“Afrikaans. Wat ja weer lastig.” zei ik tegen Gerard “wanneer hebben jullie eens een project in Italië of Duitsland of zo….” Dan weet ik wel wat ik moet kiezen. Pasta met kip en pesto. Sauerkraut mit Bratwurst. (zie voor de rest van dit blog 15 juli 2017 >>>)

En ja hoor: na jaren zeer moeilijk buitenlands eten had men nu gekozen voor Italiaans. Dat kan ik!  Alleen de ZWO-leden hadden in hun wijsheid besloten dat wij dit jaar waren vrijgesteld van het meebrengen van voedsel.  Of wij voor Prosecco konden zorgen?  Tuurlijk.

Het was allemaal heerlijk wat de ZWO-leden hadden bereid.  Tomatensoep,  broccoli soep,  bruschetta met tomaat,  lasagne, pastasalade,  fruitsalade, tagliatelle met courgette en gorgonzola, pizza: allemaal Italiaans. De tagliatelle was nieuw voor mij en ik was wel benieuwd naar het recept: wij hebben ’s zomers veel courgettes in de tuin en ik ben blij met ieder nieuw kook-idee met courgette. Na afloop vroeg ik kok Ben (de man van Mathilde) naar het recept.

…. kopietje…..

Alsof er geen internet bestaat haalde Ben een boek uit een rij kookboeken, ‘Het grote Vegetarische kookboek’ heette het; hij draaide voor mij even een kopietje (!) uit.  Daar weet ik wel raad mee hoor,  want op mijn aanrecht staat sinds jaar en dag een blauwe A4-map vol met kopietjes en recepten uit tijdschriften.

Onze courgetteplanten doen het goed,  maar oogsten duurt nog even.  Maar als we courgettes krijgen dan ga ik dit recept uitproberen.

Nodig:
– 30 gram boter
– 1 teentje knofloof
– 1 dl witte wijn
– 100 gram gorgonzola, verkruimeld
– 3 dl room
– mespunt zwarte peper
– 500 gram witte of groene tagliatelle
– 2-3 eetlepels versgeraspte Parmezaanze kaas
– beetje peterselie om te gareneren

1. Smelt de boter in een braadpan, Voeg courgette en knoflook toe e bak tot de courgette gaar is, Roer, wijn, kaas, room en peper erdoor. Laat alles 10 minuten sudderen.
2. Kook de tagliatelle in 6-8 minuten beetgaar. Spoel hem af onder de warme kraan en laat hem uitlekken.
3. Stort de pasta weer in de pan. Voeg de saus toe en verwarm de pasta nog een keer een paar minuten. Bestrooi hem met Parmezaanse kaas en peterselie en serveer.

Punt 3 werd gisteravond door Ben en Mathilde niet uitgevoerd. We kregen een lepel tagliatelle op ons bord met daarop een lepel courgette met saus. De Parmezaans kaas en peterselie werden apart in schaaltjes op tafel gezet.

Ik hoop dat de slakken onze courgetteplanten met rust laten…..