een alternatief voor 'de waan van de dag'

17 augustus: Jentinus Ponne in Peize

Zelfportret

Woensdagmiddag fietste ik naar Peize om de Johannes-kerk te bezoeken. Dat had een speciale reden: er is in die kerk momenteel een expositie van de Drentse schilder Jentinus Ponne. Voor mij bijzonder, want Jentinus is de (schoon) vader van onze vrienden Hans en Bea Ponne.

Deze informatie over hem ligt ter inzage bij de tentoonstelling:

De schilderijen die hier in de kerk hangen zijn gemaakt door Jentinus Ponne,  1910-1967.
Hij was indertijd een bekende Drentse schilder wiens werk zeer gewaardeerd  werd.
Hij werd geboren in Meppel en bleef  daar  zijn hele leven wonen.
Tekenen en schilderen waren in zijn kindertijd al zijn grote passie; hij was een groot talent.  Zijn werkzame leven begon echter als timmerman en later werkte hij bij een verzekeringsmaatschappij.

Maar de zaterdag was voor hem heilig; die dag wijdde hij zich aan de schilderkunst en was hij te vinden in het atelier.  Hij was lid van het Drents Schilder Genootschap en schilderde in Kunstkring ‘De Oase’. Hij ging er ook vaak op uit om ter plekke in de stad of in de natuur te schilderen.

Het werk is veelzijdig en bestaat uit vooral Drentse landschappen , stadsgezichten portretten stillevens en zelfportretten.  
Hij gebruikte daarbij verschillende technieken olieverf,  aquarel,  potlood en houtskool . Zijn werk is vaak geëxposeerd in Meppel en Assen , Leiden,  Den Haag en Rotterdam tot in Parijs toe. Veel van zijn schilderijen zijn verkocht en de rest werd verdeeld onder de familie.
Wij zijn dankbaar dat zijn zoon en schoondochter Hans en Bea Ponne de schilderijen  ter beschikking stellen voor deze expositie .

Op de foto een voorbeeld van één zijn werken: het heet ‘Bij Giethoorn’.

21 schilderijen kun je bekijken. De werken hangen verdeeld over de kerk in het koor en in het schip. De kerk is open op woensdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur en op zondagochtend voor en na de eredienst kan de expositie ook bekeken worden.
Het is beslist de moeite waard om even de kerk binnen te lopen en de schilderijen op je gemak te bekijken.
Heb je belangstelling voor de doeken van Jentinus Ponne? Ze zijn te koop, daarvoor kun je je wenden tot Hans en Bea. Hun contactgegevens zijn te verkrijgen bij de tentoonstelling in de kerk, maar je kunt ook naar mij reageren door te klikken op ‘een reactie plaatsen’ onderaan dit blog, dan breng ik je met hen in contact.

Vorige

16 augustus: Lulla van Thijn.

Volgende

18 augustus: Courgettesoep

 1. Jan van der Haar

  Hallo , zijn de schilderijen van ponne nog te zien in de kerk?

 2. Sam Lichtendonk

  Goedemiddag,

  Ik was aan het zoeken op schilderijen van Jentinus Ponne vandaar kwam ik op deze website terecht. Zijn de schilderijen nog te koop?

  • Ada

   Ja, dat denk ik wel. Ik stuur je een mail met de contactgegevens van de zoon van Jentinus. groet, Ada

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén