een alternatief voor 'de waan van de dag'

16 september: Een uiennet. Een wat…?

Nieuw!

Oud.

Een uiennet. Vroeger ooit zelf gehaakt, het hangt al jaren in mijn kelder, samen met een kleinere uitvoering waar de knoflookbolletjes in bewaard worden.
Door het vele gebruik begint het uit elkaar te vallen, tijd voor een nieuw uiennet.
Daarvoor gebruikte ik het garen dat ik overhield van de blokjesdeken die ik voor de bank had gehaakt.

Het boek waar het net in stond beschreven kan ik niet meer vinden.
In de vaagheid blijven hangen.
Dus haalde ik de uien uit het net en telde het patroon helemaal uit.

Ik heb het precies zo nagehaakt als het origineel en nu hangt er een nieuw uiennet bij ons in de kelder. Vanmiddag legde ik de laatste hand: ik haakte een koordje van lossen en reeg dat door de bovenste rij gaatjes zodat je het het kunt ophangen.
De uien hangen zo droog en van de grond.

Afgelopen week had ik het haakwerkje ook mee naar mijn werk.
De mannen vroegen uit beleefdheid naar wat ik nu weer aan het maken was, want ze kunnen dan vaak het onderscheid tussen haken en breien niet zien, maar zagen aan de kleur wel dat het iets anders was als vorige week.
“Een uiennet.”
Iemand keek verschrikt op en riep “Een UIERNET?!?”
De vorm van wat ik omhoog hield en de kleur ervan deden de rest.
Toen was het spel op de wagen.
Hilarisch, wat een lol kun je dan met elkaar hebben om één verkeerd lettertje………

Wil je dit uiennet ook haken?
Het patroon heb ik uitgeschreven en ik heb er ook een teltekening bijgemaakt voor de duidelijkheid. Het is niet heel moeilijk, dus ook voor beginnende hakers is het goed te doen.  Klik hier Uiennet haken – beschrijving & telpatroon  voor een PDF met de beschrijving en de teltekening. (NB Vind je een fout in de beschrijving, meld me dat dan even, dan pas ik het aan). En zijn niet alle steekjes helemaal goed gelukt?
Who cares…..het net hangt immers in de kelder!

Vorige

15 september: Elvaston Castle

Volgende

17 september: We zijn begonnen!

 1. ellie betting

  hoi ada

  ik vind het een heel mooi netje maar voor een leek die niet haken kan toch moeilijk

 2. Haakster

  Ik ben m momenteel aan t haken. Erg leuk netje. Kun je iets uitgebreider vertellen hoe de bovenkant afgewerkt moet worden (de laatste toer)?

  • Ada

   Uitgebreider hoeft volgens mij niet. Om ieder boogje 5 vasten haken; als je het netje rond bent met een halve vaste toer sluiten in het eerste boogje.
   De lossenketting haal je om en om door de bovenste gaatjes. Ketting eerst door de gaatjes halen, daarna sluiten. Succes!

   • Haakster

    Bedankt voor de uitleg. Gewoon vasten haken over de boogjes begrijp ik. Ik zat moeilijker te denken, dat er een soort tunneltje voor t rijgkoord zou moeten ontstaan. Nogmaals dank voor het leuke haakpatroon en uitleg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén