Toen ik eind vorige week zo met m’n rug zat zou ik het liefst in bed blijven liggen, maar dat is niet best voor je rug, dus ik ging er gewoon uit. Bovendien hadden we zondag bij ons thuis familiedag, dus ik moest grote pannen soep koken en boodschappen doen.
Maar na een dik uur in de keuken was ik er even helemaal klaar mee. Moe en zeer.
Even ontspannen op de bank. Op mijn tablet zocht ik naar het programma ’80 jaar oorlog’ van de NTR; daar had ik wat stukjes van gezien en het leek me een erg mooi programma.

Deel 1 heb ik zaterdagmiddag gezien.
Net iets voor mij.
Hans Goedkoop is een fantastische geschiedenisleraar en vertelt met oude prenten, documenten, interviews met historici en nagespeelde beelden het verhaal van onze tachtigjarige oorlog, de oorlog waaruit ons land is ontstaan.

Hans laat ons zien, dat wij die geschiedenis altijd erg ‘gekleurd’ voorgeschoteld hebben gekregen. De slechterik en katholiek Philips, met Alva als vazal en de heilige, protestantse Willem van Oranje met zijn geuzen.
In deze televisieserie krijg je te horen wat er echt gebeurd is en het is razend interessant.
Gelukkig kun je de afleveringen terugkijken, dus ik zal van deze serie geen aflevering missen.

Fundamenten van het kasteel van Lamoraal van Egmond

In augustus stonden wij tijdens ons ‘Noordzee-weekend’ oog in oog met de fundamenten van het kasteel van de graaf van Egmond (zie Een abdij, een ruïne en een visje)>
Toen schreef ik o.a. dit over hem:

In de tachtigjarige oorlog had hij partij gekozen voor de Spaanse overheersers. Hij vertrouwde op Alva,  maar toen hij eenmaal gevangen werd genomen door de Spanjaarden werd hij in Brussel onthoofd.  Zijn kasteel werd door de geuzen (onder aanvoering van Willem van Oranje) met de grond gelijk gemaakt, om te voorkomen dat de Spanjaarden het als verdedigingswerk in gebruik zouden nemen.

Zaterdagmiddag kwam ik te weten wat er precies gebeurd is; de aanloop naar zijn dood en alle achtergronden daarbij. In het programma zagen we dat de schedel van de graaf van Egmond werd onderworpen aan een onderzoek om te kijken of hij na zijn onthoofding nog verder ‘geschonden’ was.

Het was dat ik op de bank lag, maar anders had ik op het puntje van mijn stoel gezeten.
Top-televisie voor kijkers die van geschiedenis houden.
Mis het niet; a.s. vrijdag komt deel 4 om 21.05 uur op NPO 2.
Hierbij een link naar de website van ’80 jaar oorlog’>>>, daarop kun je alle afleveringen terugzien.