Zaterdagmiddag deed ik mee aan een activiteit van Judith Oosterhuis uit ‘het paarse boekje’ van onze PKN -gemeente. Dit was er van te voren over bekend:  Met het thema LICHT maken we een raamhanger met een eigen verhaal. Dit doen we met verschillende verharde stoffen en rubber.

Eerst kozen we een ontwerp, in mijn geval een ster. Vroeger hadden onze buren in Hoogersmilde een adventsster voor het raam hangen met een lampje er in; fascinerend vond ik dat als kind. Zo’n ster heb ik zelf nooit voor het raam gehad (voortschrijdend inzicht), maar nu had ik de gelegenheid om een ‘advents-raamhanger’ te maken.
De ster werd getekend en daarna was het de bedoeling dat we het patroon in stukjes knipten. Die stukjes knipte je vervolgens uit verschillende kleuren verharde stof en die plakte je later met dunne reepjes fietsband weer aan elkaar. Op die manier krijg je een glas-in-lood-effect.

Dit is heel kort door de bocht beschreven, maar dat is precies wat we die middag deden.
Het klinkt eenvoudiger dan het is:
– Puzzelstukjes waaiden weg als er iemand langsliep.
– De reepjes fietsband werden te dik; of te dun of te kort.
– De lijm droogde al op voordat je de stukjes tegen elkaar had geschoven.
– De lijm droogde al op voordat je door had dat het kunstwerk aan de tafel zat geplakt…. gelukkig lag er een papieren kleed op de tafels.
De meesten van ons hadden de hanger aan het einde van middag niet klaar. Sommige ontwerpen waren heel mooi, maar ook heel bewerkelijk en daar kwam de maakster vaak pas achter halverwege het proces.
We werkten naast stof en rubber ook met secondenlijm. Zoals het een echte Vrieswijk betaamt zaten mijn vingers na de workshop helemaal onder de lijm, die er pas in de loop van het weekend weer afsleet, met medeneming van een deel van de eelt die op de toppen van mijn vingers zit van het gitaar spelen. Schrale troost: ik was niet de enige. Sommigen hadden het zelfs in hun kleren en aan hun gezicht zitten.

Het was prachtig om te zien wat er allemaal werd gemaakt die middag.
Voor dit blog heb ik mij beperkt tot het beschrijven van mijn eigen raamhanger, op de website van de kerk vind je binnenkort een foto reportage van die middag en kun je ook wat resultaten van andere deelnemers zien. Die foto’s moet ik zelf op die site zetten, maar ik doe dat niet vaak genoeg (lees: ik kan het niet), dus ik wacht eve op de instructies van websitecollega Zwanny.

Het was weer heel erg gezellig bij Judith; we boorden in onszelf onvermoede creatieve bronnen aan. Judith had haar ‘kook&bak-bronnen’ aangeboord en trakteerde ons bij de thee op een stukje zelfgemaakte kwarktaart en aan het einde van de middag kwamen er puntjes hartige taart voorbij.

Dit was de derde workhop die ik bij haar volgde.
Benieuwd naar de vorige bijeenkomsten? Hieronder twee links naar die blogs.

Je eerste herinnering in kleuren en woorden >>>

Schilderen zonder penselen >>>

Deze keer gemist?
Op zaterdag 6 april geeft Judith nog een workshop, getiteld ‘Lente in de lucht – schilderen op hout’.
Hierbij een link naar de website van de PKN-Roden >>> voor meer informatie over de activiteiten van dit seizoen.