een alternatief voor 'de waan van de dag'

14 januari: We waren er bij!

Zaterdagavond gingen Gerard en ik met z’n tweeën uit: lekker gegeten in ‘het Wapen van Norg’ en daarna naar de bioscoop in Assen.
We waren benieuwd naar de film Bohemian Rhapsody, want we houden allebei erg van de muziek van Queen.

Toen ik 14 was zat ik op de MAVO en was in mijn vrije tijd altijd met muziek bezig; ik ademde de top 40. Mijn huiswerk maakte ik op mijn kamer met de radio op Hilversum 3, waar de programma’s toen werden gepresenteerd door Krijn Torringa, Jan Steeman, Felix Meurders en Tom Mulder, om er maar eens een paar te noemen. Toen het nummer Killer Queen van Queen uitkwam  in 1974 was dat anders dan wat we tot dan toe hadden gehoord op het gebied van popmuziek en ik vond het mooi. Die koortjes en dat opera-achtige, dat hadden we nog niet eerder gehoord. En toen kwam in 1975 Bohemian Rhapsody uit. De diskjockeys kwamen superlatieven te kort.
Al snel kon ik het helemaal meezingen. Fonetisch dan hé? Ik begreep er de ballen van, maar in de loop van de tijd merkte ik dat ik niet de enige was.

In de bioscoopzaal was het even weer 1974 en ik zag hoe de popgroep Queen ontstond en hoe Killer Queen destijds insloeg als een bom. We volgden het verhaal van het leven van Freddy Mercury vanaf de dag dat hij zanger werd van Queen; we weten allemaal hoe triest het afliep in 1991. De film eindigt met het legendarisch optreden van de band op Live Aid in 1985. Het optreden is helemaal nagespeeld en het is een fantastische beleving. Je bent er gewoon bij! Met de muziek en zang rondom je heen waan je je twintig minuten in het Wembley-stadion en ben je onderdeel van het publiek.

In de recensies las ik dat de echte kenners teleurgesteld waren.
Chronologisch zou het niet helemaal kloppen en Freddy Mercury werd veel te braaf neergezet. Nou en.
Wat je in de film prima meekrijgt is dat hij behoorlijk extra-vagant was en er een losse sexuele moraal op na hield, vooral met mannen.
Wat we daarvan op het witte doek te zien kregen was wat mij betreft ook wel genoeg; de excessen op dat gebied hoef ik echt niet expliciet op een groot scherm te zien en te horen; naar zulke films ga ik ook nooit…..

Het mooist vond ik de uitvoering van ‘Love of my life’; je begrijpt door de film de achtergrond van dit prachtige lied.
Acteur Rami Malek zet een heel geloofwaardige Mercury neer en wij vonden ook de andere bandleden een verrassende gelijkenis vertonen  met de oorspronkelijke bandleden.

Hou je ook van de muziek van Queen en ben je in de gelegenheid om de film te zien, ga dan vooral kijken en genieten!  ‘Bohemian Rhapsody’ draait nog even in de bioscopen.
Om alvast in de stemming te komen: hierbij een link naar de trailer >>>.

Vorige

13 januari: Draai het eens om.

Volgende

15 januari: De paddenvanger

  1. Nettie

    Wij hebben ook zo genoten van die film! Heerlijke muziek en prachtig verfilmd inderdaad.

  2. Sinet

    Wij hebben de film ook gezien en zijn er erg enthousiast over. Geweldige muziek en een acteur die Freddy goed neerzet. Top film!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén