een alternatief voor 'de waan van de dag'

21 maart: Die ouwe zuil….

Gistermorgen dacht ik regelmatig aan mijn vader. Dat kwam omdat het gisteren ‘verkiezingsdag’ was en ik met mijn vader altijd zo heerlijk kon zeuren over politiek. We waren het natuurlijk nooit eens, maar hij bleef ijzeren-heinig zijn stemadvies doorgeven.
Toen was ik er wel eens flauw van en wilde ik het er met hem niet meer over hebben, gistermorgen bedacht ik met weemoed hoe graag ik nog eens met hem zou willen bekvechten.
Ook ik geef een stem-advies aan mijn kinderen, dat wil zeggen, ik stuur de club een app-je met GA STEMMEN! Eén schoonzoon reageert dan bijdehand: ‘je bent drie letters vergeten’ omdat hij vindt dat we allemaal op de VVD moeten stemmen.
Hij lijkt in meerdere opzichten op mijn vader.

Gistermorgen op kantoor noemde ik bij mijn collega’s het gemis van pa op dit soort dagen en als vanzelf ontstond er een gesprek over politiek. Ik vertelde dat ik de stemwijzer had gedaan en dat ik uitkwam op Groen Links, maar dat ik eigenlijk vind dat je als christen op een christelijke partij moet stemmen. Nou, dat hoefde volgens Jan helemaal niet.
“Als je je kunt vinden in hun ideeën en zij staan niet afwijzend tegenover jouw geloofsbeleving, dan kun je toch rustig een linkse stem uitbrengen?”

In mijn gedachten zag ik beelden uit mijn jeugd. Wij waren hervormd dus wij stemden CHU. Geen idee wat dat voor partij was? Hierbij een link naar meer informatie >>>.
Mijn vader was actief voor die club, dus wij kregen stickers en folders om rond te brengen in de buurt. Dat was in de tijd dat Nederland nog onderverdeeld was in zuilen: een protestants-christelijke, een rooms-katholieke, een socialistische (sociaal-democratische) en een liberale zuil. De CHU-ers vielen onder de eerstgenoemde, maar die waren onderling ook nog weer zeer verdeeld qua geloofsopvatting.

Dat hervormde CHU-meisje huist nog altijd ergens diep in mij, maar de vrouw die ik inmiddels ben geworden denkt al lang niet meer zo; voortschrijdend inzicht heet dat.
Het gesprek met de collega’s hielp mij om de standpunten op een rijtje te zetten.
Gistermiddag stond ik in het stemhokje en mede door het gesprek op kantoor in de ochtend aarzelde ik niet.

Vorige

20 maart: Lezer van de maand Judith Oosterhuis.

Volgende

22 maart: Voor de klas.

  1. Herkenbaar, zoals vaker, deze column van jou, Ada! En het slot is ook verrassend, je hebt na allerlei afwegingen, gestemd. Of je de Kieswijzer gevolgd hebt, laat je open…….
    Nou ja, daar zeg ik dan dit over: ik hoop dat jouw partij, net als de mijne fors gewonnen heeft. En al heeft zij dan misschien geen C in haar naam, zij staat in mijn beleving heel dichtbij het bijbelse visioen van vrede en recht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén