Bij ons hangt in het kleinste kamertje een scheurkalender, waar ook iets op te lezen valt. Je zit er de ene keer iets langer dan de andere keer, niet waar?
Dit jaar hebben we ‘de Almanak 2019’;  voor mensen die nog weten dat The Beatles met vier waren en dat er ook een tijd was dat Facebook niet bestond – maar ook wie een muisduim van het scrollen heeft, is van harte welkom. Eke dag brengt de samensteller aparte feiten en weetjes samen die je kijk op de dingen wat meer kleur geven, of het nu gaat om een historische figuur, een recept of het verhaal achter een beroemd citaat.
Net iets voor mij dus; ik voldoe aan alle criteria.

Enkele weken terug was er blaadje met de titel:
“Wat kan één persoon op z’n eentje doen om klimaatverandering te remmen?”
Dit waren de mogelijkheden:

 1. Eet minder vlees. Enkele dagen per week geen vlees eten kan de planeet al heel wat vooruit helpen.  20% van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door veeteelt.
 2. Eet lokale groenten en fruit volgens de seizoenen. Lokaal voedsel eten betekent minder ver transport. Kijk dus nauwgezet naar de verpakkingen en eet groente en fruit uit Nederland en het  liefst volgens de seizoenen
 3. Neem wat minder de auto ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets.
  Dit is meteen ook een zegen voor je lijf en je brein.
 4. Rijd wat rustiger en ruim je auto op. Al het overtollige gewicht en een hogere snelheid vragen meer brandstof.
 5. Neem een kortere douche.  Het douchewater is al snel 10% van ons water gebruik.
 6. Kook met minder water
 7. Droog de was op een wasrek en je bespaart veel energie. Was minder vaak en op een lagere temperatuur.
 8. Zet je elektrische toestellen ’s nachts uit. 65% van hun energie wordt verbruikt als er niet mee gewerkt  wordt.,
 9. Haal de borstel door je mailbox Er worden in ons land miljoenen junk mail rondgestuurd wereldwijd ontelbaar veel. Het versturen en de opslag van al die mails kosten massa’s energie. Door je uit te schrijven uit databanken die e-mails versturen die je toch niet leest help je mee dat enorme nutteloze energieverbruik wat te minderen.

Sommige dingen doe ik wel, andere niet. Ik maak me vooral schuldig aan het kopen van fruit dat niet uit Nederland komt. Bananen en mandarijntjes groeien hier niet.
Toch leuk om eens te lezen wat je in je eentje al kunt doen; we wijzen al genoeg naar anderen.