Ooit gehoord van de Nederlandse piraat Klaus Störtebeker? Wij niet.  Toen wij aan onze buren vertelden  dat we naar Rügen gingen kregen we van hen wat folders en een fietskaart van dat gebied mee.  En het advies om naar Ralswiek te gaan,  naar de Störtebeker Festspiele. “Moet heel spectaculair zijn.  Met boten en paarden en kanonnen en vuurwerk!” Maar ze waren zelf niet geweest.

Al voordat je op Rügen bent kijkt Klaus je indringend aan op de poster van de Festspiele; eenmaal op het eiland is hij alomvertegenwoordigd. We trokken er een middag en een avond voor uit: dit stukje Noord Duitse cultuur wilden we niet missen. Toen we om 15.30 u in Ralswiek aankwamen werden we al door parkeerwachters naar een weiland gedirigeerd.  En het begint pas om 20.00 u hé?  Het was een gigantisch oer-Duits evement waar we ons in ondergedompeld hebben. Even een paar weetjes op een rij:

– het openluchttheater heeft een enorm podium met het kasteel van koningin Zwarte Margarethe aan de ene kant en de vesting Stockholm aan de andere kant. De kust van het binnenmeer maakt ook onderdeel uit van de bühne.

– ‘de zaal’ heeft 91 rijen met elk 96 stoelen. Daarmee kom je op het duizelingwekkende aantal van 8736 stoelen.

Spiesbraten mit Fladenbrot

-de entourage van het spektakel is minstens zo amusant als het toneelstuk zelf. Sehr gemütlich und sehr Deutsch.  We kochten ‘Spiesbraten mit Fladenbrot’ en zaten aan lange tafels tussen de Duitsers,  die zich massaal te goed deden aan wat er zoal aan eten en drinken werd aangeboden.

– de voorstelling loopt van juni tot en met september en vindt iedere avond plaats, behalve op zondag.  Gans Duitsland komt naar Rügen om dit mee te maken.  Ik zat naast een man die met zijn zoontje uit Thüringen kwam speciaal voor Klaus. We hebben het dan over 600 kilometer.

De buhne: kasteel, meer, vesting. Klik op de foto voor een vergroting.

– de voorstelling is een mengeling van Shakespeare in Diever en Soldaat van Oranje, maar dan groter. Spectaculair was het in ieder geval. We zagen ruiters, Stockholm werd in brand geschoten,  de boten vuurden kanonskogels af,  er werd gevochten met Bud Spencer&Terrence Hill-effecten en er was een heus zwaardgevecht.

– Het voorprogramma was een roofvogelshow waarbij we o.a. de door mij bewonderde buizerd van heel dichtbij  te zien kregen en een gigantische zee adelaar over het  pubiek scheerde.  Het slotstuk van de avond was een schitterende vuurwerkshow, waarvan de boten ook onderdeel uitmaakten.

Wat een belevenis.  Het verhaal is zwaar geromantiseerd natuurlijk,  want Störtebeker was heus niet die rechtschapen kruising van Floris van Rozemond en Robin Hood die wij met wapperende blonde haren op een paard zagen galopperen. Weten hoe het echt zat? Hierbij een link naar een artikel over Störtebeker op Wikipedia >>>

Wat van ons niet had gehoeven was het optreden van een bekende Duitse zanger. Niet onze muziek,  niet onze smaak,  maar als hij opkwam gingen alle telefoons de lucht in om opnames te maken en men zong enthousiast mee.
Wij voelden ons als een Duitser bij André  Hazes.

Maar we hadden het niet willen missen!
Op internet vond ik een kleine introductie, uitgezonden door de NDR, hierbij een link naar die video >>>. Weet je even wat wij gezien hebben.
De Duitsers hebben er een prachtig woord voor: “Es was grossartig!”