een alternatief voor 'de waan van de dag'

20 oktober: Lezer van de maand – Joop Mozes

Hoe kennen wij elkaar?
Wij kennen elkaar door het samen zingen in de Catharinacantorij en het ‘Af&Toe-koor’.

Waar en wanneer ben je geboren?
Ik ben geboren op 14 juni 1943 in Nijkerk op de Veluwe.

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Ik ben al ruim 50 jaar getrouwd met Essina Alberts. We hebben twee kinderen, Sabine en Jorrit en twee kleinkinderen Marjolijn en Maurice.

Ik welke levensfase zit je nu, hoe vul je je dagen?
Ik ben nu al een eindje in de 70 en de jaren doen zich gelden!
Hoorapparaten, versleten knieën en wat dies meer zij, maar we houden de moed er in.
Het kan altijd minder! Hoe ik mijn dagen vul: zie onder.

Wat wil je graag met de lezers delen?
Zoals ik al vermeldde ben ik in Nijkerk geboren. We woonden daar bij mijn grootouders in, die een kruideniersbedrijf hadden, wat in die oorlogstijd wel erg handig was. Mijn vader werkte bij een reisbioscoop en was veel van huis.

Zijn beroep was er ook de reden van, dat we zo vaak verhuisden. Van Nijkerk naar Zutphen, van Zutphen naar Utrecht en van Utrecht naar Groningen en uiteindelijk Roden. Ik heb op drie verschillende middelbare scholen gezeten en deed uiteindelijk in Groningen eindexamen. Mijn jeugd was dus redelijk hectisch en ik ben pas tot rust gekomen toen we in Roden gingen wonen, wat vooral voor de kinderen destijds een zegen was. We wonen hier nu al weer zo’n 45 jaar.

Het was in Roden, dat ik bij het Christelijk Mannenkoor Roden ben gaan zingen.
Mooie tijd! Rugklachten dwongen me op te houden en na een aantal ingrepen was ik weer in staat te gaan zingen bij de Catharinacantorij, waar Essina al lang lid van was.
Had ik veel eerder moeten doen. Er is op het ogenblik zo’n keur aan mooie liederen, als van bv. Oosterhuis, de Vries en Vogel om maar wat te noemen. Fijn om te zingen en goed voor je religieuze beleving. Maar de Catharinacantorij ging ter ziele en momenteel zing ik alweer een tijdje bij de Cantorij Roden en zit daar als secretaris in het bestuur. Ik doe dat met veel plezier en hoop het nog een poos te kunnen doen.

Verder hebben we een best grote tuin, die ’s zomers bewerkelijk is. We gaan graag met vakantie met de caravan en lezen veel. Ik ben mijn Hebreeuws weer aan het oppoetsen met internetcursussen (begonnen met een klein clubje bij Bart Elbert, die ik nog steeds mis). Essina heeft met veel plezier en inzet mijn stamboom voor een heel eind uitgeplozen.
Mijn druppel Joods bloed is onmiskenbaar en de geschiedenis van dat volk fascineert me nog steeds. Momenteel lees ik boeken van o.a. Chaim Potok en steek daar veel van op over het joodse leven en religie-beleving.

Verdere mag ik graag voor mijn PC zitten en ben waarschijnlijk verslaafd aan Mahjong (van die héle gróte!) Voor wat betreft mijn werken: ik ben na mijn diensttijd bij een installatiebedrijf gaan werken op de boekhouding en deed daar later ook de serviceafdeling bij. Het bedrijf ging failliet (niet mijn schuld) en ik werd hoofdadministrateur bij een aan TNO gelieerde stichting die wetenschappelijk onderzoek deed naar voornamelijk afvalwaterzuivering en de toepassing van koolhydraten.
Interessant en leerzaam.

Opmerking Ada: weet je (net als ik) niet wie Chaim Potok is?
Hierbij een link >>> naar een pagina met informatie over hem.

Vorige

19 oktober: Volkswijsheid. Eerst wijn? Of eerst bier?

Volgende

21 oktober: Een nieuwe bezem.

  1. Pieky

    Hoi, een paar jaar geleden heb ik enkele boeken van Chaim Potok gelezen, een aanrader Ada. Groetjes

  2. Dick de Jong

    Schitterende schrijver, die Chaim Potok. Ik heb de meeste van zijn boeken gelezen. Heel erg leerzaam en wijs. Een verrijking voor je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén