een alternatief voor 'de waan van de dag'

14 november: PKN-Christmascarols-koor met bonus.

Gistermiddag was ik de hele tijd een beetje nerveus.
Gisteravond was namelijk de eerste repetitie van het PKN-Christmascarols-koor dat gaat zingen op de Roder Weihnachtsmarkt op 14 december en in de vesper van 15 december.
Er hadden zich 29 mensen opgegeven die van te voren allemaal van mij de muziek, de teksten en oefen-files hadden gekregen.
Dan is het hartstikke spannend: hoe klinkt het koor qua verhouding?
Zijn er meer alten dan sopranen?
Heb ik wel genoeg bassen/tenoren?
Hebben ze een beetje geoefend?

Voor mij is het een groot avontuur; we hebben nog nooit met een gelegenheidskoor van onze PKN-gemeente op een kerstmarkt gezongen en niemand weet hoe dat precies zal zijn.
Gelukkig durven de aanwezigen van gisteravond dit avontuur samen met mij aan te gaan.

We begonnen met de inzingoefening waarmee ik vroeger de kinderkoorrepetities begon; heerlijk om een hele groep volwassenen enthousiast ‘haaaaidiehaaai’ en ‘hoodiehooooo’ te met bijbehorende gebaren te zien zingen!
Toen gingen de stemgroepen bij elkaar zitten en brak een spannend moment aan: het eerste lied “We three kings of Oriënt are”. Laat maar horen: wat kennen we er van?
Maar dat viel niet tegen! Het stond al heel behoorlijk onder elkaar en met wat extra aandacht voor de verschillende stemgroepen konden we het na tien minuten zingen.

Zo ging het trouwens niet bij alle liederen. De carol ‘God rest you merry, gentlemen’ stierf bij de eerste keer in schoonheid. Daar hebben we hard aan gewerkt, maar ook toen lukte het niet om het vierstemmig goed uit te voeren. Huiswerk voor de volgende keer dus.
Dit is gelijk ook het enige lied waar we moeite mee hebben. De andere liederen gingen al best goed en ‘Joy to the world’ klonk zelfs al als de spreekwoordelijke klok. Ook bij ‘Silent Night’ hoefden we de afzonderlijke stemmen niet apart te oefenen.

De zenuwen van gistermiddag waren toen al lang weg; het was eigenlijk alleen maar ontzettend leuk. Iedereen is van goede wil; toen het bij dat ene lied niet goed ging wist ik niet goed wat ik moest doen om de mannen hun partij aan te leren. Ik kan die partijen namelijk zelf ook niet zingen, maar gelukkig was daar Annelies die piano kan spelen. Zij begeleidde de mannen en samen kwamen we er wel uit.
Verder sta ik wat ongemakkelijk de maat aan te geven; anders heb ik altijd een gitaar om mijn nek, maar carols horen eigenlijk a-capella gezongen te worden dus dat gaan we ook proberen. Zelf wil ik natuurlijk ook graag de alt-partij meezingen, maar die twee dingen samen lukte mij niet zo goed. Met mijn aandacht bij de altpartij vertraagde het tempo dat ik aangaf, waardoor het koor steeds langzamer ging zingen. Ik voelde me als een kandidaat bij ‘Maestro’……

Fijn dat het allemaal zo goed ging, maar de allermooiste bonus voor mij is dat Gerard en alle drie onze dochters meezingen, inclusief schoonzoon Jon.
Voorafgaand aan de repetitie zat ‘het hele koor’ bij ons aan tafel aan de boerenkoolstamppot.

Ben je benieuwd naar ons PKN-Christmascarols-koor?
Zet 14 en 15 december alvast in je agenda: we willen heel graag dat naar ons komt luisteren!

Vorige

13 november: Eem in ’t Nedersaksisch

Volgende

15 november: Spelende vrouw…..wat heb je nu geleerd?

  1. Henk van Donk

    Hoi Ada

    Ik vond het ook leuk om kennis te maken met jullie hele gezin
    Vond de avond helemaal geslaagd. Overwoog nog een solo te gaan doen maar alleen als niemand wil.
    Gr. Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén