Zaterdagmiddag zaten we rond 17.00 uur met bijna alle Havenstappers in de filmzaal van het Rode Hert in Roderwolde.
We keken samen naar de film ‘Eye in the sky’.’

Zou je één onschuldig mens vermoorden als je daarmee de waarschijnlijke dood van meerdere mensen zou kunnen voorkomen? Dit bekende dilemma staat centraal in die film, een spannende thriller waarin een aantal spionnen, militairen en politici voor deze keuze staan als zij de kans krijgen met een drone-aanval een aantal bekende terroristen te raken, midden in een dichtbevolkte sloppenwijk.
Terwijl de Amerikaanse piloot op het punt staat aan te vallen, komt een negen-jarig meisje de kill-zone binnen, waardoor een internationaal geschil ontstaat dat de hoogste niveaus van de Amerikaanse en Britse regering bereikt over de morele, politieke en persoonlijke implicaties van moderne oorlogvoering.

Het was zo spannend en zo niet om aan te zien hoe de ministers en premiers de moeilijke beslissing naar elkaar doorschoven (lees afschoven), als ik thuis was geweest was ik er bij weggelopen. Net als wanneer bij voetbal de wedstrijd van het Nederlands elftal met strafschoppen wordt beslist. Zo spannend dus. Op een gegeven moment zit je zo lang op het puntje van je stoel dat je denkt””Nou, gooi die bom dan maar!”
Na afloop bleef ik met een katterig gevoel nog even op mijn stoel zitten.
“Hebben we nu discussie over wat we er van vonden?” opperde ik.
Maar er was niet heel veel animo voor de discussie.

We gingen over tot de orde van dag en dat was een glaasje port drinken met Jan.
Hadden we afgesproken.
We kregen een stamppotbuffet voorgezet (geel, groen en oranje) met vegetarisch vlees en een heerlijk ouderwets toetje met roomijs, advocaat en slagroom.
Verder was er niets georganiseerd en dat was ook nergens voor nodig; bij elkaar zijn, met deze gene even bijpraten, meer hadden we niet nodig.
Natuurlijk benoemden we in de vele onderlinge gesprekken het overlijden van Klaasje, de rouwplechtigheid en wat het met ons deed.

Aan het eind van de avond kwam Janet met het idee om een vaste avond in het jaar af te spreken, dan is het niet zo’n gedoe om iedereen na een jaar weer bij elkaar te krijgen.
Gaan we doen; we hebben de datum voor volgend jaar dus nu vastgelegd in onze agenda’s. We weten ook al wát we dan gaan doen.
Een pubquiz!
En een glaasje port drinken met Jan.