Gisteravond keek ik naar het journaal.
Het ging over mondkapjes; een arts vertelde dat die schaars waren.
En dat ze wel  te krijgen waren maar duur….er was zelfs iemand die daar € 25,= euro voor vroeg.
Toen ging ik wat anders doen, even weg van de televisie.
Sommige dingen kunnen er gewoon niet meer bij in mijn hoofd.

Vanmorgen was ik thuis aan het werk en ik sprak een paar collega’s, sommigen nog wel gewoon op hun werk, maar ook sommigen thuis.
Collega René van de afdeling Automatisering was even heel lief, want ik mocht telefonisch tussendoor iets regelen voor de manager waar ik voor werk. Ze hadden het ontzettend druk op de afdeling: iedereen wil thuis en/of mobiel werken en krijg dat maar eens voor elkaar als het om honderden medewerkers gaat.
“Compliment voor jullie, harde werkers!” riep ik en vroeg haar dit ook door te geven aan haar collega’s. Hulde overigens voor alle mensen die nu aan het werk zijn en door moeten buffelen in deze extreem lastige tijd, denk aan supermarktpersoneel, openbaar vervoer en zorgmedewerkers.

Vandaag las ik een bericht op de NOS-app met wat praktische tips nu ons leven niet stabiel is. Ik citeer: ‘Dat zijn we niet gewend in Europa. We bang voor onzekerheid en focussen op stabilileit en vasthouden aan wat we hebben. We worden nu in Nederland geconfronteerd met onzekerheid en angst, die horen ook bij het leven.’
Inderdaad. In de periodes dat Gerard en ik vochten tegen kanker en hartproblemen ervoer ik dezelfde onmacht en onzekerheid als nu.
Dit zijn de tips, misschien kun je er je voordeel mee doen:

  • Geef structuur aan je dag. Sta op tijd op, ga op tijd naar bed, neem op tijd je dagelijkse pauze’s (koffie, lunch etc.) en zit niet de hele dag en halve nacht alleen maar te Netflixen.
  • Niet meer genoeg werk? Doe iets waar je anders nooit tijd voor hebt: boeken lezen, muziek maken, dingen opruimen en uitzoeken, achterstallige administratie wegwerken of pak een oude, vergeten hobby weer eens op.
  • Eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig.
  • Sluit je niet op in huis, maar ga wél naar buiten: wandelen, fietsen, maar hou daarbij wel afstand van andere mensen.
  • Laat je niet gek  maken door de constante informatiestroom; zet de tv en de telefoon af en toe even uit en luister bijvoorbeeld naar een interessante podcast of mooie muziek.

Tot zover het bericht, hier en daar aangevuld met wat persoonlijke toevoegingen.
Tenslotte een tip van mijzelf:
Ga eens met meer dan één persoon een telefoongesprek voeren.
Ik wist niet dat dat kon, maar onze dochters wel en gisteravond voerden we een appgroep-telefoongesprek met vier telefoons en 8 personen. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe dat er uitzag. (een screenshot van één van de telefoons).
Hoe werkt het?
Als je een app-groep hebt, dan zie je (als je de groep opent) bovenin de groene balk een telefoontje met een klein plusje er boven.
Als je daarop klikt kun je ‘contacten selecteren’ en dan komen die contacten allemaal in beeld. Je kunt maximaal 4 contacten aanklikken.

Maar dat was leuk!
Drie kwartier met elkaar gekletst.