een alternatief voor 'de waan van de dag'

22 maart: 10 plagen en een pandemie.

Toeval bestaat niet.
De schriftlezing vanmorgen was uit Exodus en het vertelde ons over de eerste van de 10 plagen die Egypte troffen omdat farao weigerde het volk Israël te laten gaan.
Het water van de Nijl verandert in bloed en de hele Egyptische economie die van de Nijl afhankelijk was stort in elkaar.
Hoe is het mogelijk dat uitgerekend op deze zondag deze lezing op het rooster staat?
Stof tot nadenken.

We kunnen/mogen niet naar de kerk en onze PKN-gemeente heeft daarvoor een alternatief bedacht. Vorige week was er nog een ‘gewone’ kerkdienst met maar 25 mensen, maar deze week besliste men wel een viering uit te zenden maar zonder publiek.
Wat is het dan een zegen dat in 2019 een aantal gemeenteleden zich heel erg heeft ingezet om kerktelevisie te realiseren in de Catharinakerk, zodat nu iedereen die dat wil de viering op zondagmorgen niet alleen kan beluisteren, maar ook bekijken.
En dat er mensen zijn in onze gemeente die de apparatuur kunnen bedienen: dank daarvoor!

De viering was op vrijdag al opgenomen en er waren maar vijf mensen: de ouderling van dienst, de predikant, een pianist, een lector die de schriftlezing las en koster Gerard.
Het was een viering als anders en toch was het helemaal anders.
De gewone liturgie van de zondagochtend werd gehanteerd, maar de invulling was aanpast aan de mogelijkheden.
We zagen een stukje film over de eerste plagen die Egypte troffen, de gemeentezang werd ingevuld door YouTube-video’s en afgewisselend met prachtig live-pianospel van Erwin Wiersinga (o.a. Grieg en Brahms) en het Kyrië-eleison werd gezongen door Herman van Veen.

De overdenking zette echt aan het denken.
De voorganger veronderstelde dat er vanmorgen vast ook kansels waren  waar vanaf  werd gezegd dat de Corona-pandemie een straf van God is.
Hij zei dat niet. Hij legde parallellen tussen het oude bijbelverhaal en onze situatie.
Welke keuzes maken wij?
Welke consequenties trekken wij uit wat er nu gebeurt?
Wat kunnen we leren van  hoofdrolspelers Mozes & Aäron en farao?

De collecte werd in beeld gebracht met een bankrekeningnummer van de diaconie en er waren vanmorgen twee bossen bloemen: één daarvan was een gebaar van dank voor iedereen die zich zo inzet om onze maatschappij draaiend te houden en ging naar verpleegkundige Fokelien.
Het mooie van kerktelevisie is dat je niet persé naar de kerk hoeft om een viering mee te maken. Ben je benieuwd naar wat dominee Walter Meijles vanmorgen zei?
Wil je het filmpje van de plagende kikkers en steekmuggen zien, horen welk stuk van Grieg Erwin speelde en hoe het gezongen ‘Onze Vader’ klonk?

Stem dan af op Kerkomroep en kijk en luister naar deze viering:
– Roden, Catharinakerk
– Vrijdag 20 maart
– 09.54 uur.
Dan zie je aan het eind van de viering hoe de dominee, (die zich onbespied waant omdat er tekst in beeld komt) een klein dansje doet…..
Dat mag misschien wel wat vaker in onze kerk!

Vorige

21 maart: We wonen er midden tussen.

Volgende

23 maart: Loensende kippen haken.

 1. Anke Kamman

  Ik heb de kerkdienst meegevierd, vanochtend. Raar moment, maandagochtend om kwart voor 11.
  Mooi was het!
  Dank je wel dat je via je blog de aandacht er op vestigde.
  Ik stuur de link door naar de Passagevrouwen hier in Aalden….zo breidt de kring zich uit, als kringen in water waarin een steen (in dit geval jouw berichtje aan mij dat de Daniël Lohues column geplaatst was, die ik je mailde na jouw DL-avond voor Passage in Sleen) gegooid is.
  Blijf stenen gooien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén