Sinds de Coronacrisis ons thuis houdt ga ik niet meer wekelijks zwemmen en naar FysiYoLates. Dat spijt me.
Maar dat betekent niet dat ik niet beweeg.
Iedere morgen doe ik een kwartiertje mijn dagelijkse pilates/yoga oefeningen, op werkdagen doe ik na mijn werkuren mee aan ‘Nederland in beweging’ verder probeer ik iedere dag een stuk te wandelen of te fietsen. Niet alle dagen red ik dat, maar meestal wel.

Op zaterdagmorgen doe ik geen dagelijkse oefeningen, maar dan dans ik een klein half uurtje.
Nou ja, dansen…..bewegen op muziek.
Zumba, maar dan in mijn tempo en met mijn muziek, Zumba 50+.
Op Spotify heb ik een afspeellijst met 7 nummers en bij ieder nummer doe ik specifieke oefeningen.

Eigenlijk had ik mij voorgenomen om video’s van mezelf te maken waarop ik die oefeningen doe, zodat je dat thuis mee kon doen.
Eén filmpje heb ik gemaakt. Toen ik mezelf terug zag heb ik bedacht:
“Dat was een goed idee. Doen we niet.”

Van huis uit ben ik helemaal niet ‘bewegerig’ opgevoed.
Wij zaten bij ons thuis het liefst met een goed boek/goeie film en een goed glas in een fijne stoel;  het bewegen zit er van nature niet zo in. Het ziet er wat houterig en traag uit wat ik doe, dat moet maar niet op het World Wide Web.
Voor je het weet verschijnen er grappige doorstuurberichtjes onder de titel ‘crocodile rock’….

Daarom vandaag een beschrijving van wat ik doe bij de muziek.
Eigenlijk hoop ik dat dit anderen aanzet om ook te gaan bewegen.
En te ontdekken hoe leuk het is om te bewegen op muziek en hoe je daar van opknapt.
Niemand ziet het immers…..!

Hier komen ze:

Que vendrà – Zaz: dit is het opwarmnummer.
Rustig op gang komen: kleine pasjes zijstap – tik.
Armen rond je lichaam laten zweven, doe alsof je boogschiet, doe alsof je een lasso werpt, draai je heupen lekker rond en tussendoor steeds zijstap – tik en weer terug.

Before I go – Guy Sebastian:
Bij dit nummer beweeg je vooral de schouders en de armen.
Op de ’tik’ in de muziek beweeg je je armen omhoog en weer terug, naar voren en weer terug, opzij en weer terug en naar beneden en weer terug.
Steeds als je je armen weer terug haalt trek je je schouders goed naar achteren.

Swing low – Eric Clapton:
Benen een beetje uit elkaar en zijstap-tik.
Bij “Swing low’ breng je je handen naar de grond en bij ‘coming for to carry….’ maak je met beide armen een zwaai naar boven over links. Bij het volgende ‘Swing low’ ga je weer met je handen naar beneden, en bij de volgende ‘coming …’ maak je met beide armen een zwaai naar boven over rechts.
Bij ‘Look over Jordan’ ga je zover mogelijk door de knieën en kom je weer langzaam omhoog. Dit nog een keer doen bij ‘Band of angels’. Tussendoor steeds zijstap-tik.

Not the only one – Sam Smith:
Bij deze oefening gaat het om de benen, je doet steeds zijstap -tik op de drumbeat en tegelijkertijd  klap je in je handen. Dan wissel je af: achterlangs kruisen (8 maten) voorlangs kruisen (8 maten) vooruit aantikken (8 maten)  en achteruit aantikken (8 maten).

Het sleuteltie – Daniël Lohues:
Op dit nummer van Lohues doe ik mijn favoriete oefening. Bij de coupletten knieën om en om flink optrekken en bij het refrein de benen een beetje uit elkaar en met je armen om en om  boksbewegingen maken; ondertussen schudt je achterwerk flink heen en weer.

Mambo nr. 5 – Lou Bega: Charleston-bewegingen maken: je onderbeen 2x naar links en twee keer naar rechts en blijven afwisselen. Bij de namen van de dames kun je ‘naar je toe haal- ‘bewegingen maken, eerst met één arm, later met twee.  Verder gewoon lekker bewegen: wat jij wilt.

La camisa negra – Juanes:
Hierbij doe je weer hetzelfde als bij Not the only one, maar nu niet om de 8 maten wisselen aar om de 4 maten: je doet steeds zijstap -tik op de drumbeat en tegelijkertijd  klap je in je handen. Dan wissel je af: achterlangs kruisen (4 maten) voorlangs kruisen (4 maten) vooruit aantikken (4 maten)  en achteruit aantikken (4 maten).

Heb je Spotify? Dan kun je ook naar mijn afspeellijst: Zumba 50+.
Inmiddels heb ik daar al drie series op staan.

Beweeg en geniet!