Wat is Nederlands toch een mooie taal en wat gebruiken we veel spreekwoorden en gezegden. Dit blog geeft een aantal voorbeelden van amusante versprekingen op dit gebied.

Jeroen van Inkel sluit het tweede uur van zijn ochtendshow ‘Je dag is goed’ af en noemt alvast één ding dat hij in het volgende uur gaat doen “Ik ga alvast een tipje van de sluier prijsgeven!”
Op een andere morgen zit hij te vertellen dat een hacker heeft ingebroken in een Zoom-vergadering die werd gehouden in een gemeentehuis. De verdachte maakt misbruik van Zoom-gegevens en maakt inbreuk op de vergadering. Jeroen kan lekker snel: “Daar heeft die hacker inbreuk van gemaakt.”

Onze voorganger Sijbrand van Dijk maakt een videoclip met Walter Meijles.
Hij staat midden in het dorp Roden en vertelt: “Als je niet bij de plaatselijke winkeliers koopt draai je het stadshart van Roden de das om!’

Een mevrouw op de radio vertelt dat ze maatregelen hebben getroffen in hun bedriijf vanwege het corona-virus. Collega Elke is daar veel mee bezig geweest. “….waar Elke zich heel erg druk mee heeft gehouden! ”

Iemand vertelt op de radio dat er ergens in de rimboe van Nieuw Guinea een vliegtuig is gevonden dat in de jaren ’50 is neergestort maar nooit is getraceerd. Hij beschrijft wat ze hebben gezien: “Het zijn echt afschrikbarende beelden..”

Ook van vaste lezers kreeg ik twee leuke versprekingen doorgestuurd.
Collega Jacquelien stuurde mij deze:”Dinsdag gehoord op de televisie: “mijn mond staat ervan open met volle tanden”.

Kathy, lid van onze PKN-gemeente, attendeerde mij op het volgende:
“Gisteravond keek ik naar de televisie. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) zei over de belastingdienst en gedupeerde ouders: “Het is belangrijk dat ouders ons achter de deur, achter de stok blijven zitten.”  

Dit blog sluit ik af met een blunder van mezelf.
Gerard en ik kijken naar de quiz Twee voor Twaalf. Missen we nooit; we zijn altijd blij dat wij daar niet zitten, maar doen enthousiast mee. Soms weten we een antwoord, maar ook vaak niet.
De vraag is: “Wat is de gangbare naam voor vitamine B12 die wordt geslikt in de eerste maanden van de zwangerschap?”
Dat wist ik!
“Aluminiumzuur” riep ik.
De kandidaat zei: “Foliumzuur.”
O ja. Een verkeerde associatie met aluminiumfolie……..

Klik hier  voor het blog Nederlands maar dan anders deel 14, daar vind je ook een link naar de voorgaande delen 1 tm 13. Kijk ook nog even op het instagram-account Treintaal.
Het is weer vermakelijk wat er allemaal in de trein wordt gezegd.
Dit bijvoorbeeld  “Dan ben je helemaal in de Sjaak gelogeerd!”