In het blog over onze sportiviteit tijdens de Gradagen vertelde ik al dat Gerard en ik onze fietsen meehadden.
De eerste fietstocht voerde naar Noord Sleen en we fietsten door plaatsen als ’t Haantje, Odoorn en Schoonoord.
Toen we de tocht uitzetten ontwaarde ik een aantal hunebedden op de kaart. Om die te zien moesten we een paar keer van de fietsknooppuntenroute afwijken, maar dat vond ik alleszins de moeite waard omdat het drie hunebedden waren die ik nog niet gezien had. Wij gingen op hunebeddenjacht.
Eerst vonden we hunebed D49, de Papeloze kerk.
Dit hunebed werd door hervormde predikanten onder leiding van Menso Alting in de 16e eeuw gebruikt als kansel voor hun geheime hagepreken tegen het Roomse gezag.
Het waren dus diensten zonder ‘paap’, zonder priester.
Professor Van Giffen heeft dit hunebed in 1959 gerestaureerd en heeft daarbij de helft van het monument weer met een zandheuvel bedekt, zodat je een idee krijgt van hoe zo’n hunebed er 5000 geleden uitzag. Vroeger moest je zelfs een kaartje kopen om binnenin het graf te kunnen kijken, maar dat is later weer afgeschaft.
Prachtig vond ik het.
Wil je meer weten? Hierbij een link naar een filmpje op de website van Staatsbosbeheer over het Slenerzand , waar o.a. dit hunebed besproken wordt.
Verder vonden we in de buurt van Noord Sleen een tweelinghunebed, D50 en D51.
D50 is een groot, bijna compleet hunebed en ik vond het bijzonder omdat de ring van kransstenen om het hunebed heen nog helemaal intact is.
Een fietstocht door het land van Bartje.
Als je op bovenstaande link Bartje klikt kom je op een pagina waar je nog kleine stukjes van de de toenmalige NCRV tv-serie van Willy van Hemert kunt bekijken. Die serie heb ik twee keer gezien en als je in dit deel van Drenthe fietst zou je het kereltje dat zo’n hekel aan bruine bonen had zomaar kunnen tegenkomen. Nu zorgen de knooppunten er natuurlijk ook wel voor dat je de mooiste stukjes van de omgeving ziet; we fietsten zelfs langs een schaapskudde.
Hoe Drents wil je het hebben?
Zoals het nu lijkt gaan we dit jaar niet naar het buitenland in de zomer.
Gelukkig wonen we in Nederland; we zijn nog lang niet uitgekeken.
Geef een reactie