“Heb je zin om met mij een dagje uit te gaan? Maandag ben ik de hele dag vrij.”
Deze vraag stelde ik vorige week aan jongste dochter Carlijn en ze vond het een heel goed idee. We gingen naar haar studentenstad Leeuwarden, waar we samen herinneringen ophaalden aan de jaren dat ze daar woonde.
“Dan gaan we ook even naar de Blokhuispoort: dat hebben ze nogal veranderd, ik ben benieuwd hoe het is geworden” opperde ze.
Zo gezegd, zo gedaan.

Toen Carlijn studeerde in Leeuwarden had men in de Blokhuispoort, de oude gevangenis, een experiment waarbij de oude gevangeniscellen werden gebruikt als klein ateliertjes voor kunstenaars. Een soort markt waar je allerlei dingen kon kopen.
Het experiment is kennelijk goed bevallen, want de kunstenaars zitten er nu nog, alleen in een ander deel van het gevangeniscomplex, meer achterin.
Het voorste deel is omgetoverd tot bibliotheek en wat voor één.
Ben je een keer in Leeuwarden, loop er dan eens binnen: je kijkt je ogen uit.
De indeling van de oude penitentiaire inrichting is nog intact, het is alleen anders ingericht.

….combi met tralies….

Carlijn wees me op de kasten en boekenrekken, die een hele mooie combi vormden met de traliehekken voor de ramen.
We vonden het al met al prachtig.
Je kunt logeren in het Alibihostel, er is een Bajes-beach ingericht voor een borrel en het restaurant in het complex heet Proefverlof.
Verder kun je dus terecht bij kunstenaars in de bovengenoemde gevangeniscellen, dat heet nu: het cultureel bedrijvencentrum.
Wel vier blogs kan ik vullen over de herbestemming van dit historische gebouw, maar ik kan veel beter verwijzen naar hun website: kijk en geniet.

Daarna wandelden we het centrum van Leeuwarden in.
“Hier had ik toen een studentenfeestje. Hier waren we toen met vriendinnen. O, wat mis ik die kroeg soms nog….”
We gingen even binnen bij Sikkes voor stofjes en knoopjes, we pasten nog wat kleren bij M&S Mode en pikten een terrasje op een brug over een gracht. Het terrasje hoorde bij ‘Huize Kwast‘.
We bestelden jus d’orange en thee en vonden dat daar best nacho’s bij konden.
Ben je een keer in Leeuwarden, zoek dan naast voornoemde bibliotheek ook Huize Kwast op, bestel wat te drinken en verwen jezelf met een portie nacho’s.
Die waren namelijk niet te scherp, niet te zout, er zat genoeg kaas op, er zaten maar liefst drie sausjes bij en het was niet te weinig.
YUM!