een alternatief voor 'de waan van de dag'

2 oktober: Poffert.

“Komen jullie een keer bij mij eten?” vroeg Alie, (die we kennen uit de kerkelijke gemeente) een paar weken geleden.
Wat een goed idee.
“Dan ga ik poffert voor jullie maken.”
Poffert? Daar had ik wel eens van gehoord, maar nog nooit gegeten.
Zou ik dat wel lusten?
Van te voren zocht ik het op internet. Dit vond ik:

Poffert (niet te verwarren met poffertjes) is een Gronings gerecht. Het is een broodachtig boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. De poffert wordt au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten boter  en stroop suiker.

Woensdagavond zaten we aan een feestelijk gedekte tafel in Alie’s keuken.
De poffert zat nog in zijn trommel, en wij waren getuige van ‘het storten’ op een bord.
Het leek op een hoge tulband; we kregen allemaal twee plakjes op ons bord en we deden er gesmolten boter en stroop bij.
Het was heerlijk. Alie vertelde ons ondertussen van alles over de poffert: hoe dat vroeger bij haar thuis ging, dat je een speciale pan moest hebben, dat het best krek komt met het koken/bakken qua hoeveelheden en dat haar man Dirk er altijd rookvlees bij wilde. Hadden wij er ook bij.

Gisteravond kwam Gerard thuis van een avond bij de kerk, hij had een envelop gekregen van Alie met het recept.
Benodigdheden:
– pofferttrom
– grote pan (waar het water in kan)
– 250 gram bloem
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 3 eieren (mag ook meer)
– 0.5 liter melk
– boter, stroop en/of suiker
– rozijnen
– 1 beschuit

Wat moet je doen?
– Zet water op in de grote pan.
– Vet de pofferttrom in, verkruimel de beschuit en bestrooi de binnenkant van de trom met beschuitkruim.
– Mix de bloem, het bakmeel, de eieren en de melk tot een stevig beslag en voeg de rozijnen toe.
– Stort het beslag in de trom en zet de trom in het kokende water. Zorg dat de trom voor 80% onder water staat.
– Laat de poffert ongeveer 2 uur koken.
Ben je met z’n tweeën, dan kun je de hoeveelheid ingrediënten halveren, dan is drie kwartier tot een uur koken genoeg.

Serveer met stroop, bruine suiker en gesmolten boter: om in te stippen of gewoon ernaast.
Op de foto zie je hoe dat er uitziet.
Eet smakelijk!

Vorige

1 oktober: Maand van de geschiedenis.

Volgende

3 oktober: Het Strandhuis – Suzanne Vermeer

  1. louisa

    Ik at het voor het eerst bij de schoonouders van Frits. Heerlijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén