Frea vertelde gisteren dat ze op haar werk bij wijze van kerstpakket een digitale adventskalender had gekregen.
Iedere dag kon je als werknemer een digitaal pakje uitpakken: een liedje, een spreuk, een waardevol verhaaltje, een onderwijs-tip of iets dergelijks.
Vond ik eigenlijk wel creatief bedacht.
Toen kregen we het over adventskalenders in het algemeen.
Frea vertelde over de papieren adventskalenders die ze vroeger van Sinterklaas in haar schoen kreeg en waarin achter ieder deurtje een chocolaadje zat.
En hoe lekker die chocolaadjes toen waren.
Op Radio 5 heeft Bert Haandrikman een ‘kerstliedjes-advents-kalender’; iedere dag draait hij een kerstplaat en bespreekt de achtergrond er van.
Gerard vertelde over de reclame die tegenwoordig te zien is voor de staatsloterij voor ‘het December-kalender-kraslot’: een jongeman geeft dit aan zijn vriendin, maar hij heeft wel alle vakjes al opengekrast. Maar gelukkig, ze hebben wel een prijs.

Dit laatste voorbeeld laat onze maatschappij in het klein zien: we kunnen niet meer ergens op wachten en het gaat alleen maar om geld.
Het liefst veel geld.

“Hoe was dat bij jullie thuis vroeger?” vroeg ik aan Jon, onze schoonzoon.
“O, dat was heel leuk. Mijn moeder had zelf een adventskalender voor ons gemaakt van vilt. Het was een grote lap met 24 vakjes. In ieder vakje kwam een onderdeel van het kerstverhaal: wijzen, herders, de ster, Jozef, Maria, herders, schapen enzo. Iedere dag haalde je dan een figuurtje uit een vakje en die zette je dan in de kerststal.’
“Dan was je vast nieuwsgierig wat er steeds uit die vakjes kwam” vroeg ik.
“Nee, want we stopten die figuurtjes eind november allemaal zelf in die vakjes. Twee dingen stonden vast: de ster moest in vakje 23 en het kindje Jezus in vakje 24, voor de rest mochten we het zelf bedenken.”
Jon had het zelf niet door, maar hij zat helemaal te glimmen bij het vertellen van dit verhaal.

Geen cadeautjes, geen geld, geen snoep, geen prijzen.
Een maand bezig met het in kleine stukjes opbouwen van het kerstverhaal, samen met je kinderen uitkijken naar kerst.
Wat een mooi verhaal.
Mijn waarde van de dag.