Vorige week kregen we een uitnodiging van Nelly van de Hoogersmilde-vriendenclub.
“Wat hebben we elkaar lang niet gezien! Zin om mee te doen met een pubquiz met z’n achten? Dan zie je elkaar op je tablet. Kunnen we ook even bijpraten.”
Nou, wat ja een goed idee; iedereen deed mee, dus vrijdagavond 17 december zochten wij rond 20.00 uur contact.
Dat contact met z’n achten gaat natuurlijk nooit zonder slag of stoot.
Het begon dus al met gedoe en heerlijk gezeur: “Ik zie joe niet, ik zie allent joen kneien…” en meer van dat soort opmerkingen over beeld en geluid.

Rond twintig over acht ging het dan gebeuren. Ieder stel vormde samen een team, Gerard en ik noemden ons team ‘Grada’.
Het begin was nog wel even een dingetje: je moest allemaal tegelijk starten. Als er eentje achterbleef en niet aanhaakte, kon dat later ook niet meer, maar gelukkig, dat lukte ons prima.
Er kwamen twee heren in beeld, die ik eerst niet vertrouwde: “Hé, die horen helemaal niet bij onze vriendenclub!”, maar dat bleken de quizmasters te zijn.
Zij legden ons uit hoe het allemaal in zijn werk ging, maar dat kregen wij niet helemaal goed mee, omdat onze vrienden diezelfde tekst ook hoorden en het bij ons daardoor via de telefoonapp tweemaal binnenkwam, 0.5 seconde later. Ergo: niet te verstaan.
“Ach, je leest toch ook niet de hele gebruiksaanwijzing van een nieuw apparaat helemaal door, laten we maar beginnen”.
Maar daardoor hadden wij een essentieel detail gemist: bij de open vragen moest je je eigen score bijhouden; daar kwamen wij pas achter in ronde 4.

Döt ok niks.
Mensen, wat was het leuk.
De vragen gingen alleen over Nederland: een ronde met voorjaarsbloemen, bekende Nederlanders, tunes van televisie series, algemene vragen, foto’s van Nederlandse steden en muziek.
Bij de TV-tunes wisten wij heel veel niet, alleen Baantjer had iedereen goed. Heeft deels ook met onze leeftijd te maken.
“Hoe heet het hondje in de boeken over Jip & Janneke’? Bijna iedereen dacht Takkie, één team dacht Siepie, maar die kijken door een ‘kattenbril’.
Die hadden zelfs hun team naar hun kat genoemd…..
We begonnen allemaal met koffie, maar al snel kwamen er andere glazen in beeld en haalde iedereen iets lekkers op.
Zo zaten wij in onze eigen pub met ons eigen bier- en portglas, met borrelnootjes en chips uit Gerard’s kerstpakket.

De pubquiz werd verzorgd door Magna Events; de vragen komen voorbij in plaatjes of worden door een quizmaster gesteld; deze avond kostte ons € 4,95 per stel.
Dat evenementenbureau heeft door het coronavirus andere vormen van entertainment moeten bedenken, want de bedrijfsuitjes en andere feestjes die ze anders organiseren kunnen al maanden niet doorgaan. Lijkt het je leuk om ook eens zoiets te doen? Hierbij een link naar hun website, je komt dan op hun aanbod pubquizen; wij deden de Hollandse Pubquiz.

Om 21.45 u waren alle vragen beantwoord. Wij moesten toen nog de administratie van de eerste vier ronden bijwerken, maar dat was snel klaar, de antwoorden kwamen gelijk in beeld.
Een uur later wisten we weer van een ieder van ons hoe de laatste maanden verlopen waren en sloten we af.
Hou ik een avond met vrienden anders gemakkelijk vol tot 24.00 uur, nu was mijn batterijtje eerder leeg.
Van ‘met elkaar gezellig doen’ kun je kennelijk ook afwennen…..laten we hopen dat we daar snel weer aan wennen in 2021!