een alternatief voor 'de waan van de dag'

29 januari: TBONTB 17 – Handwerken.

In het menu van deze website kun je onder ‘Handwerken’ doorklikken naar Breien, Haken en Borduren.
Steeds als je naar een andere rubriek gaat, komen er andere foto’s in de banners: bij de afzonderlijke onderdelen worden de foto’s zelfs afgewisseld, probeer maar eens.

Mijn website is destijds in het leven geroepen om handwerkpatronen en – ideeën te kunnen delen met een breder publiek. De eerste banner was een foto van alleen maar brei-, haak- en borduurwerkjes.
De ‘handwerkgenen’ heb ik geërfd van mijn oma Aaltje Vrieswijk-Pasveer waar ik naar ben genoemd. Soms fantaseer ik erover hoe het zou zijn als ik nog eens met haar samen zou kunnen kijken naar mijn website. Oma overleed al toen ik nog maar 9 jaar was, zij heeft niet meer meegekregen dat ik net als zij altijd en overal met een handwerkje in mijn handen zit. Toen haar broer, mijn vaders ‘ome Jo’ ooit eens bij mijn ouders op visite was en mij op de bank met een breiwerk zag zitten riep hij tegen zijn vrouw tante Zwaantje:  “Most es zain. Zit daor te braaien. ’t Is precies net oons Aoltje!”
Groter compliment had hij me niet kunnen geven.

Na de lagere school ben ik eigenlijk altijd blijven handwerken.
Deze foto maakte ik voor mijn eerste blog op 11 augustus 2014.
In het midden een foto van mijn oma omringd door een kleine verzameling van handwerkjes.

Op de handwerkblogs beschrijf ik alles wat ik op dat gebied gemaakt heb. Als ik er een patroon of beschrijving van heb, dan gaat dat er bij, maar soms bedenk ik zelf iets, dan deel ik alleen het idee: ervaren handwerksters maken er dan vaak zelf wel wat van.

Voor het boek zocht ik voor alle drie onderdelen een toepasselijk blog.
Voor breien een blog uit 2015 over het maken van een babybal, met daarbij de vermakelijke conversatie met mijn overwegend mannelijke collega’s, die zich altijd bemoeiden met mijn steken: Mannen en breien.

In de categorie haken de pannenlappen van mijn oma Vrieswijk. Die heb ik destijds nagehaakt van een oud exemplaar dat nog door oma gehaakt was. Het was één van de eerste blogs die ik publiceerde in 2014: Pannenlappen van oma Vrieswijk.

Als het over borduren gaat vertel ik altijd over hoe ontspannend dat voor mij is.
Dat is niet altijd zo geweest. Lees het verhaal over mijn borduuravonturen op de lagere school en de bijbehorende frustraties: Jaren ’60 frustraties.

Meer lezen over het boek 1960 -2020?
Hierbij een link naar de verzamelpagina van deze blogreeks ‘Te boek ….. of niet te boek’.

Vorige

28 januari: Tijdsbeeld.

Volgende

30 januari: ‘Doe je wel een feestmuts op?’

  1. Pieky

    Hahaha ik zie de mannen zitten daar aan tafel…… Goede tijden toch!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén