Op 31 augustus 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Koningin Wilhelmina werd toen 11 jaar; haar vader het was jaar daarvoor overleden en zij was op tien jarige leeftijd koningin geworden. Tot haar 18e was haar moeder Emma regentes voor haar, maar op haar 18e werd nam ze de koninklijke taken op zich.
Meer dan 50 jaar vierde men koninginnedag in augustus, totdat Juliana in 1948 haar eigen verjaardag, 30 april, tot nationale feestdag maakt.
In 1980 koos Beatrix er voor om die dag niet te verplaatsen naar haar verjaardag op 31 januari, enerzijds om haar moeder te eren, anderzijds omdat weer in januari zich meestal niet leent voor festiviteiten in de buitenlucht. Willem Alexander switchte weer naar de 27e april.

Gisteren werd kroonprinses Amilia 18 jaar.
Ze is onze toekomstige koningin, maar als er iets ernstigs gebeurt met Willem Alexander neemt zij zijn taken over.
Ze heeft als achttienjarige een heel ander leven gehad dan haar bet-overgrootmoeder.
Haar ouders hebben er heel bewust voor gekozen om haar buiten de schijnwerpers te laten opgroeien.
Een gewone jeugd is het natuurlijk niet als je oma koningin en je vader koning is, maar de prinsesjes konden toch redelijk hun gang gaan.

Vorige week kocht ik het boek ‘Amalia’ van Claudia de Breij.
Tweede druk.
De eerste was binnen een week uitverkocht.
Morgen ga ik naar tante Trijn, dan krijgt zij het.
In één avond las ik het uit; het leest gemakkelijk weg.
De mevrouw achter de balie bij boekhandel Daan Nijman had het ook gelezen en zei: “Leuk boek! Maar net iets te veel Claudia de Brey…”.
Wat mij betreft heeft ze gelijk, maar dat nemen we maar op de koop toe.
De Brey is tenslotte geen schrijfster of journalist, ze is artiest en dat merk je aan het regelmatig schrijven in de ik-vorm.
Maar we leren onze kroonprinses een beetje beter kennen en daar ging het om!

We werden aan het begin van deze week overspoeld met informatie over de 18-jarige Amalia en ik zag en hoorde het allemaal.
De special op Net5 op maandagavond, de documentaire op NPO1 dinsdagavond, de artikelen in de krant en de items op internet: kom maar door, ik geniet er van.
Dinsdagmorgen appte schoonzusje Annette: “Heb je de vlag al hangen?”
Oh nee, vergeten….vijf minuten later hing hij al buiten.
Als ons huis morgen op RTV Drenthe komt hangt de vlag dus uit voor onze kroonprinses en niet omdat ‘de televisie’ langs kwam.

Nog even over Amalia: ik zag een leuke jonge vrouw met een gezonde portie zelfvertrouwen.
Ze bezit ‘de waardigheid van haar oma, de charme van haar moeder en de humor van haar vader’ hoorde ik in één van de televisieprogramma’s zeggen.
Persoonlijk hoef ik de eerste jaren nog niet zo veel van haar te zien: eerst maar eens studeren en iets van de wereld zien.
En zoals haar vader zei: ‘haar eigen fouten maken en groeien in haar rol’.
Verder hoop ik dat de pers haar daarbij nog een beetje met rust laat.

Zouden we in de toekomst op 7 december koninginnedag vieren?