Hoe kennen wij elkaar:
Ik ken Ada van de kerk en de handwerkclub Holy Stitch.
Door Corona liggen echte ontmoetingen jammer genoeg bijna stil, maar ik leer Ada vooral kennen door haar fantastische blog. Zo herkenbaar.

Waar en wanneer ben je geboren ?
Ik ben op 5 april 1958 geboren in Appingedam. Mijn ouders zijn Lammert Aslander en Annie Aslander-Roemeling. Ik ben geboren op Stille Zaterdag. Mijn ouders hadden een kruidenierswinkel, dus de timing was perfect.  Mijn moeder zat achter de kassa en mijn vader bezorgde de boodschappen in een auto met de tekst:  “Wees schrander, koop bij Aslander”.
Ik heb twee oudere zussen. Toen ik 6 jaar was verhuisden we naar Loppersum. Daar begonnen mijn ouders een drogisterij. Loppersum is de plaats waar ik ben opgegroeid.

Verliefd? Verloofd? Getrouwd?
Ik ben al 40 jaar getrouwd met Jaap Bos. We hebben elkaar in Loppersum ontmoet in jeugdhonk Rehoboth. Jaap was gereformeerd en ik hervormd. In die tijd was dat nog wel een ding, maar we zijn in een oecumenische dienst getrouwd in de prachtige Petrus en Pauluskerk. De eerste oecumenische dienst in Loppersum volgens mij. Er is nog wat discussie geweest over wie de trouwbijbel moest betalen, maar het is allemaal goed gekomen. We zijn nog steeds erg blij met elkaar.
We kregen samen drie jongens.

In welke levensfase zit je nu, hoe vul je je dagen?
Onze jongens wonen niet meer thuis. Zijn getrouwd (of bijna). We hebben ook drie kleinkinderen waar we volop van genieten. Ik heb zo’n 30 jaar in het basisonderwijs gewerkt. De laatste jaren op De Parel (voorheen De Woldzoom) . Ik heb het met erg veel plezier gedaan. Meestal had ik groep 8. Dat vond ik de mooiste groep om les aan te geven. Kinderen begeleiden op weg naar het voortgezet onderwijs. Dit jaar ben ik helaas in de ziektewet beland en inmiddels afgekeurd vanwege toenemende longproblemen. Dat maakt ook dat ik mijn dagen niet kan vullen op de manier die ik wel zou willen. Ik moet erg zuinig zijn met de energie die ik heb. Jaap is inmiddels met pensioen en samen genieten we van alles wat nog wel kan. Misschien krijg ik de kans op een longtransplantatie, waardoor er weer meer mogelijk is. Een spannende tijd. Ik vul mijn dagen met lezen, puzzelen en handwerken. Vooral borduren vind ik fijn en dan vooral merklappen. Die ontwerp ik ook wel zelf. Een heel gepuzzel soms, maar als het af is kun je er zo blij mee zijn. In de bijlage de merklap die ik voor de bruiloft van onze oudste zoon maakte; de merklap is helemaal op hun levens gebaseerd. (Klik op de afbeelding voor een vergroting).
Onze jongste zoon trouwt volgende maand, dus drie maal raden waar ik nu volop mee bezig ben.

Wat wil je graag met de lezers delen ?
In deze 40-dagen tijd wil ik graag iets delen over muziek.
Mijn opa van vaders kant was heilsoldaat, met als gevolg dat mijn vader en zijn broers en neven allemaal in de brassband speelden. Mijn vader speelde trompet en hij heeft eens op paasochtend op de toren van de Nicolaikerk in Appingedam het ‘U zij de glorie’ en ‘Daar juicht een toon’ gespeeld. Mijn vader had echter erge hoogtevrees en hij is op zijn knieën de trap van de toren op en af gekomen. Zijn gloednieuwe paasbestpak onder de duivenpoep.
Toen we in 1989 in Roden  kwamen wonen gingen onze jongens zingen bij het Roder jongenskoor. Andere kinderen zaten op voetbal, maar onze jongens zaten op Bouwe, zoals ze zeiden. Nooit zal ik vergeten de eerste keer dat ik mee mocht naar het concertgebouw in Amsterdam waar de jongens het openings- en slotkoor en de koralen van de Mattheüspassion zongen in dat imposante gebouw. Ze vonden het wel jammer dat ze die lelijke artiesteningang in moesten in plaats van die mooie hoofdingang. Na afloop een doos vol chocolade paashazen mee. Wat hebben we genoten en genieten we nog steeds van alle concerten waar ze nog in meezingen. En wat hebben we het gemist de afgelopen twee jaar.  Zo wordt je muzieksmaak toch voor een groot deel bepaald door de roots waar je vandaan komt of de omgeving waarin je opgroeit.
Ik hoop van harte dat we dit jaar weer volop live kunnen genieten van prachtige live muziek in de passietijd.