Het is mij een groot genoegen om vandaag toch nog een Lezer van de maand te mogen introduceren.
Zou eigenlijk wel, toen eigenlijk niet, maar gelukkig toch nog: hier is de bijdrage van Enny.

Hoe kennen wij elkaar?
Ada en ik delen de liefde voor zang. Ik heb wel eens mee gedaan aan een ad hoc koortje van Ada. En natuurlijk bezoek ik de blog “Waarde van de dag” regelmatig. Ada had al eerder gerekend op mijn bijdrage maar steeds ontbrak de moed/zin, mede door wat gezondheidsproblemen bij ons!

Waar en wanneer ben ik geboren.
In Ten Boer ben ik op 18 mei 1948 geboren als jongste kind van Jacobus en Hiske Oosterhuis, een gezin van 9 kinderen. De oudste in ons gezin was mijn broer Gerrit. Ik groeide op tussen 7 zussen. Ik kwam als laatste dochter  3 jaar achter Ibeltje (Ida) aan. Mijn ouders hadden niet op nog een kind gerekend en moe was 45!
Maar het was goed en ik denk dat ze hoopten dat het een jongen zou worden. Werd het weer een wicht. Ook al was ik een meisje, ik kreeg toch de naam van opa Enne van moeders kant en  de naam  van mijn vader Jacobus dus Ennechiena Jacoba het enige kind in het gezin  met twee namen. Een jongen kwam er niet meer.

Verliefd? Verloofd? Getrouwd?
René Aalfs ontmoette ik … en getrouwd 3 fijne kinderen met onderhand een partner en we hebben 5 kleinkinderen. Gelukkig allemaal gezond.

In welke levensfase zit ik nu en waar breng ik mijn tijd mee door?
Zingen doe ik graag bij Opera koor Frizzare, lezen doe ik ook graag, binnenkort weer een cursus schilderen, naaien en handwerken was ook was ook een hobby!
Met schoondochter hebben we een hondje die dus hier regelmatig logeert.


Wat wil ik graag met de lezers delen?
Bij het overlijden van mijn broer en twee zussen heb ik ervaren hoe belangrijk het is om de betekenisvolle dingen in je leven te overdenken en te benoemen.
Dan herken je de rode draad en bij het afscheid van het leven is het fijn om dit met anderen te delen.

Trots op mijn vader: Mijn vader heette dus Jacobus net als drie neven!
Dat was wel eens lastig omdat alle jongens in hetzelfde dorp woonden. De ene werd lange Kobus genoemd, de andere dikke Kobus, en mijn vader was lutje Kobus!!
Toen ik nog heel klein en op de schouder van mijn broer een openluchtspel meemaakte in Norg en iemand op het toneel had het over lutje Kobus, riep ik heel hard (volgens de familie) DAS MIEN PAA! Ik was trots op mijn vader. Hij was handig en deed veel voor ons.

Gezellige vakanties: Vanaf dat ik klein was gingen we op vakantie naar Norg.
We sliepen in een soort huisje dat mijn vader in de werkplaats had gemaakt en dat uit elkaar werd gehaald. In de vakantie werd het huisje met de bode ‘Jannes de Jong’

….. voor het eerst in Kwiek……

naar Norg gebracht en daar weer in elkaar gezet. Het huisje kreeg de naam Tok Tok (veel kippen (meisjes)in het hok!) Na de vakantie haalde de bode het hok weer op. Mijn vader verkocht het toen als echt kippenhok. De volgende vakanties werden gevierd in een oude caravan met daaraan vast een groot zeil met strozakken waar de kinderen sliepen. De caravan heette Kwiek.
Toen ik 1 was (zie foto) ben ik voor het eerst in Kwiek geweest. Daarna maakte mijn vader een huisje ………dat werd Joy genoemd (foto) toen was ik 3 jaar, mijn broer zat toen al in dienst, maar was een dag op bezoek.
Wij gingen met de bode naar Norg, mijn vader kwam in het weekend op de brommer en drie grote zussen gingen met de fiets van Ten Boer naar Norg. De verkering van mijn broer  en zussen waren soms ook aanwezig, net als thuis in Ten Boer kon altijd alles! Op zondag gingen we in het begin naar een kerkdienst in Norg (gereformeerden in de hervormde kerk!) later open lucht of als het slecht weer was in een tent, georganiseerd door het IKR in Norg/Een. Met ons grote gezin met gitaren en aanhang met trompet zingend gingen we in optocht naar de kerkdienst toe; in mijn herinnering was het altijd mooi weer! In ons gezin werd altijd veel gezongen!

Mijn inventieve moeder: Voor we mee gingen met de bode, kregen we allemaal een doos en als die vol was, was die vol meer mocht je niet meenemen. Mijn moeder vulde die van mij ik was nog te klein. Er kwam wat mij betreft speelgoed (blokken, houten poppenmeubeltjes) in.
Mijn moe nam zelfs geweckt vlees mee. Ongelofelijk. Ze vroeg boeren in Norg of ze aardappelen mocht rooien en kocht daar ook groente!
Om de kleintjes bezig te houden verzon moe bv een wedstrijd: tuintjes maken. Wie de mooiste had mocht als eerste een ijsje kiezen.
En we gingen met haar kettingen rijgen  van wat we vonden in de bossen!
De eerste vakantie die ik me zelf herinner waren we voor het eerst in een groot huis (van een zaken relatie) dat Roeghoorn heette.
En  LUXE dat het was (wij woonden in een heel oud huis) er was zelfs een tennisbaan (foto met poes)!

Sociaal en muzikaal: Mijn moe en pa waren heel sociaal, pa was timmerman/aannemer en had moeite om geld voor werk of materialen te vragen als mensen het financieel moeilijk hadden. Het gevolg was dat wij het ook niet ruim hadden. Pa zat in het plaatselijk muziekkorps, moe hield van zingen en was heel creatief en maakte van niets de leukste dingen, bijvoorbeeld stoelen bekleden met zelf gebreide doeken. Ook heeft ze het plaatselijke muziekconcours mee helpen op richten. Op zondagavond vaste prik: zingen bij het orgel, om de beurt een lied kiezen vanaf de oudste, dus ik was altijd als laatste aan de beurt. Meestal van Johannes de Heer, met pa of een zus die dan speelde; vaak waren er vriendjes bij soms waren we wel met 18 personen!

Trio Erato

De zussen hadden een zanggroepje opgericht wat door mijn ouders gestimuleerd werd. In wisselende samenstelling meestal met z’n drieën, daarom werd het Trio Erato genoemd (zie foto) traden ze op bij bruiloften enzovoort. Eén ding zal ik nooit vergeten:  op paasmorgen, als wij nog in bed lagen, speelden pa en moe zong het bekende paaslied “De heer is waarlijk opgestaan”

Mijn naam kreeg ik mee van opa en mijn vader; het sociale en muzikale herken ik ook in hoe wij ons leven

met de kinderen hebben vorm gegeven.
Wat voelde ik me rijk toen de kinderen dit jaar terug kwamen van vakantie en ze allemaal voor 1 weekend de tenten bij ons in de tuin hebben opgezet.
“Camping Aalfs”, dat was echt geweldig en zo gezellig!

Groet Enny Aalfs-Oosterhuis