een alternatief voor 'de waan van de dag'

5 december: Zondagmorgen voor de dienst.

Zondagmorgen 08.40 uur; ik stap de voordeur uit voor een wandeling naar Op de Helte waar ik om 09.00 uur moet zijn voor de generale repetitie van de cantorij, om 10.00 uur zingen we in de 2e Adventsviering.
Het gromt. Dat is streektaal voor hele fijne sneeuw. Er vormt zich een dun wit laagje op autoruiten, maar op de straat blijft het niet eens liggen.
In het centrum is het contrast met zaterdagmiddag groot.
Ik steek een immense, lege parkeerplaats over. In de winkels is het donker, er brandt alleen volop licht bij de Jumbo waar dingen worden ingericht in kerstsfeer, terwijl de goedheiligman officieel zijn verjaardag nog moet vieren. Geen blikkerige sfeermuziek uit de luidsprekers, verder geen mens op straat.
Een wandeling in zo’n leeg, stil dorp vind ik heerlijk op de vroege morgen: dan heb ik gelijk mijn dagelijkse ommetje alweer gehad.

In de kerk begroet ik mijn collega-zangers en zoek mijn plekje op de achterste rij.
Niet alleen wij bereiden ons voor; Joke van het beamteam zet de beamer aan en projecteert alvast wat op het scherm.
Organist Erwin Wiersinga wenst ons goedemorgen en verdwijnt naar boven om achter het orgel plaats te nemen om de cantorij te begeleiden en de koster zet nog wat stoelen recht en steekt alvast de paaskaars aan.
En zet vast koffie voor ons voor straks.

Cantor Karel zingt met ons in en bij het doorzingen van de liederen zet hij de puntjes op  de i.
“Verwacht de komst des Heren”  zingen we.
Karel: “Het wordt KERST mensen, dat moeten we uitstralen: we verWACHTen iets!”
Rond 09.40 uur druppelen de eerste gemeenteleden binnen en even later hebben we even pauze: koffie!
Die koffie op dat moment is puur genieten: koster Gerard, bedankt!

Om 10.00 uur komt de kerkenraad met de voorganger binnen en de ouderling van dienst benoemt de dominee Walter Meijles, de organist Erwin Wiersinga en noemt zijn eigen naam.
Geen woord van welkom voor de cantorij en Karel wordt ook niet genoemd, terwijl hij ook een belangrijke rol speelt in deze viering.
‘Medewerking aan deze viering wordt verleend door…..’ staat kennelijk niet bij het vaste riedeltje bij de afkondigingen.

Had dat invloed op de viering?
Welnee.
De cantorij bestaat uit gemeenteleden en natuurlijk voelen we ons welkom, wij horen er gewoon bij.
Iedereen is welkom, ook de koster, Joke die de beamer bedient, Judith die de kindernevendienst doet, de diakenen die collecteren, de mensen van het liturgisch bloemschikken en de vrijwilligers die koffie schenken na de viering.
Daarom vandaag geen blog over de kerkdienst, maar over de voorbereidingen die eraan vooraf gaan.
Over de mensen die daar hun uren in steken.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de uren die we op dinsdagavond op de cantorijrepetitie investeren in het instuderen van de liederen voor de zondagse viering waar we aan meewerken.

Bij de afbeelding: het liturgisch centrum met op de voorgrond het adventsstuk, middenin de paaskaars en op de achtergrond de adventsschikking: een boom met wensen.

Vorige

4 december: Petje (of mijter) af!

Volgende

6 december: Scheuvelen

  1. Nettie Kramer

    Het viel mij ook op, tja, dit is aan de ouderling van dienst om zich in te lezen wat er die zondag zoal gebeurt…Maar ook dat ik dacht, ja, ze horen er bij! En jullie worden enorm gewaardeerd want wat klinkt het toch altijd mooier als jullie ons helpen met de gemeentezang. En helemaal als het meerstemmig is. En Karel is een feest om naar te kijken :-).

  2. Thea

    Goedenavond,
    Ik vind via via je blog. Hoe kan ik je volgen?
    Vriendelijke groet, Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén