Van het programma Heel Holland Bakt mis ik geen aflevering.
Het programma kijk ik samen met de dochters, zij het dat we niet samen op de bank zitten maar ’telepatonisch televisie kijken’.
Iedereen kijkt tegelijk en we geven in de groeps-app commentaar.
Dat ge-app is beslist van toegevoegde waarde bij het programma.

Op zondag 2 januari bakten de kandidaten een zonnebloembrood; daarbij moesten ze zelf pesto maken.
Dat zag er allemaal zo lekker uit dat ik in de app aankondigde dat ik ook zo’n brood wilde proberen te bakken.
Donderdagmorgen voor het boodschappen doen zocht ik op de website van HHB wat ik aan ingrediënten moest kopen.
Tot mijn grote genoegen vond ik een video van bijna een half uur, waarop te zien is hoe je een zonnebloembrood bakt.
Robèrt staat in hoogsteigen persoon in de tent en laat stap voor stap zien wat je moet doen.

Vanmorgen stuurde ik deze fotoserie in de gezins-groepsapp met de aankondiging: “Ik ben een zonnebloembrood met Robèrt aan het bakken.”

Deeg gemaakt.

Zelf pesto gemaakt. Ingewikkeld gedaan. Gesneden en gevouwen.

Afgelakt met eigeel.

Tadaaaah!

Robèrt staat met een smetteloos wit schort achter een smetteloos werkblad dit allemaal te maken en uit te leggen met dat prachtige Brabantse accent van hem.
Met speciale opzetstukken op de mixer (bisschopshaak, vlindergarde…..) en deegstekers.
Heb ik allemaal niet.
Mijn mixerkom draait ook niet vanzelf.
Ik mixte met mijn ouderwetse deeghaken en kneedde het deeg op het laatst nog even goed door met de hand: was ook prima.
Robert én zijn aanrecht blijven er gedurende het bakproces spic&span uitzien: bij mij was het één groot slagveld.
Overal bloem, aanrecht bezaaid met hulpstukken, messen, ingrediënten en groene spetters pesto; ook op mij en mijn keukenschort.
Ik kom nooit in die tent, dat kunnen de kijkers niet aan.

Op het laatst doet Robèrt een trucje met de zonnebloempitten die in het midden moeten, zodat ze mooi gelijkmatig over het middenstuk verdeeld worden.
Huh?!
Zonnebloempitten?
Die stonden niet bij de ingrediënten!
Ik nog nalezen: die hele zonnebloempitten worden in het ‘wat-heb-ik-nodig-lijstje’ niet genoemd.
Die heb ik niet standaard in mijn keukenkastje staan, dus ik deed er pijnboompitten op.
Die zitten toch ook al in die pesto, smaakt vast wel goed.

Het resultaat is verbluffend en erg lekker!
“Chjaar en chjoudbruin” zouden onze dochters appen.
Smaak ook te pakken gekregen?
Hierbij een link naar de pagina ‘zonnebloemvlechtbrood’ op de website van Heel Holland Bakt met de video van Robèrt.
En vergeet die zonnebloempitten niet…..