een alternatief voor 'de waan van de dag'

4 maart: Krookjes in Assen

Af en toe spreek ik af met oud-collega Gineke; donderdag 2 maart kozen we voor een bezoekje aan Assen.
We maakten een selfie bij het beeldje van Bartje en gingen vervolgens geen bruine bonen eten in het Grand Café aan de Brink.
We bestelden een heerlijk broodje en kletsten eerst eens uitgebreid bij.
“Hoe-ist-en-en-wat-is-het-lang-geleden!”
Gezellig dus.

We hadden op internet gelezen dat op landgoed Overcingel in de lente heel veel krokussen in bloei staan en we kwamen precies op het goede moment: paarse en witte krookjes waar je ook keek!
We liepen door de zee van lentebloemetjes om het huis heen en bezochten vervolgens in het koetshuis achter het huis de foto-tentoonstelling Onherstelbaar vernieuwd. Dat is een expositie in het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen. Gineke had het andere deel van deze duo tentoonstelling op station Assen al gezien toen ze daar uit de trein stapte. Uitgangspunt voor deze Drentse editie is het werk van Johannes Bernardus Schröer (1887-1957), waarop fotograaf Harry Cock (1952) reageert met nieuwe foto’s van zijn hand. Je kunt er nog naar toe tot 1 april .  Op de website van RTV Drenthe staat een artikel hierover met een video van twee minuten, daarop krijg je een indruk van wat Gineke en ik gistermiddag gezien hebben: hierbij een link

Daarna gingen we nog even de stad in; op onze wandeling kwamen we door de Gouveneurstuin.
Daar stond nog een een klein trapautootje!
Een overblijfsel van het Jeugdverkeerspark dat daar vroeger gevestigd was.
Daar waren Gineke en ik allebei als kind nog geweest.
“Is dat er nog?” vroegen we ons af. Eenmaal thuis zocht ik het op.
Het is er nog wel, maar niet meer in Assen.

In 1957 werd een Jeugdverkeerspark gerealiseerd in de binnenstad van Assen op de Gouverneursplein. Kinderen leerden hier op een spelende manier het verkeer kennen; de regels werden aangegeven met verkeersborden.
In trapauto’s gingen kinderen de weg op om de verkeersregels te leren; in de loop van de jaren kwamen er naast trapauto’s ook scooters.
Door de groeiende populariteit werd de locatie Gouverneursplein te klein; het park verhuisde naar het Asserbos. In 1988 verhuisde het park van het Asserbos naar een locatie naast het TT-circuit. Het breidde uit met  jeeps, helikopters, bootjes, een juniorkartbaan, een monorail en een trein. Het was de bedoeling dat kinderen ‘verkeer’ leerden en dat ze hun fouten inzagen. De politieagenten waren streng maar rechtvaardig (!), zoals menig persoon zich vast nog kan herinneren.
Het park moest in 2014 haar deuren sluiten voor publiek vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen.
Sinds 2016 maakt het verkeerspark deel uit van attractiepark Duinen Zathe in Appelscha.
Zo, dat weten we dan maar weer.

We sloten ons dagje Assen af met een terrasje.
Buiten.
Op 2 maart: IN DE ZON!

Vorige

3 maart: Op fietse.

Volgende

5 maart: De vrijheid om het goede te doen.

  1. Frea

    Ik zie mezelf nog luid blèrend op de mini rotonde staan in m’n trapautootje terwijl de speaker bleef roepen dat ik er af moest – ik had net geleerd dat je op de rotonde alleen maar links mocht, en alle afritten waren rechts 😂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén